Savjetu za građansku kontrolu rada policije

Objavljeno: 26.06.2020, 10:32h

Piše: Omer Šarkić

Predmet: Prigovor na postupanje policije

Poštovani,

Dana 24.06.2020. godine priveden sam od strane policije zbog protesta koji je bio neprijavljen i spontan, a koji se desio ispred zgrade Centra bezbjednosti u Podgorici. Privođenje je bilo profesionalno, bez upotrebe sile. Nijesam pružao nikakav otpor pri hapšenju, i na taj dio nemam primjedbi.

Prigovor se odnosi na postupanja i radnje policije koje su se desile poslije hapšenja, a koje je izvršeno oko 20.30 sati.

Nas oko 25 uhapšenih je smješteno u prostoriju od oko 40 m2. Sa nama u prostoriji su uvijek bila dva do četiri policajca. Niko osim mene, pa ni službena lica (policajci), nije imao niti nosio zaštitnu masku za lice, uprkos mjerama tzv.NKT-a koje obavezuju nošenje maski u zatvorenom prostoru, što nas je sve izložilo povećanom riziku zaraze od virusa Covid – 19.

Odmah po hapšenju su nam oduzeti mobilni telefoni. Tražio sam od ovlašćenih službenika da mi omoguće pravo na jedan poziv kako bih, kao samohrani otac, obavjestio svoje malodobno dijete od devet godina, koje je bilo samo kući, da sam uhapšen i da pozove nekog od mojih prijatelja u cilju svog zbrinjavanja. To građansko, ali i ljudsko pravo mi je onemogućeno. Dozvoljeno mi je da pozovem dijete tek oko 22.00 sata, dakle 1,30 sati poslije upućenog zahtjeva.

Saslušanje kod ovlašćenog policijskog službenika Skenderović Emina uslijedilo je skoro šest sati poslije hapšenja, 25.06.2020. godine oko 01.30 sati. U prostoriji za saslušanje bila su tri policijska službenika i ja. Prostorija je imala oko 10 m2. Ni tu niko nije nosio zaštitnu masku za lice, osim mene.

Po saslušanju sam vraćen u ranije pomenutu prostoriju. Ubrzo poslije toga, saopšteno nam je da smo lišeni slobode pod optužbom za nepostupanje po naređenu službenog lica, ali niko od nas nije odveden u pritvorsku jedinicu nego smo do jutra bili u neadekvatnoj prostoriji, bez mogućnost da zaspimo, jer nijesmo imali čak ni dovoljan broj stolica za sjedenje.

25.06.2020. godine, oko 08.30 sati, sam najzad odveden u pritvorsku jedinicu, dakle 12 sati poslije hapšenja. Dvanaest sati sam proveo na stolici, bez ponuđenog obroka ili makar nekog sendviča, a za ostalo i da ne pričam. Jedan sat prije odvođenja u pritvorsku jedinicu, ponovo sam zahtijevao da mi se dozvoli da se čujem sa mojim malodobnim djetetom, kako bih vidjeo ko ga je preuzeo, da li je dijete pod stresom i slično. Poslije „vijećanja“ dežurnog policajca sa nekim od njegovih predpostavljenih, koje je trajalo jedan sat, to pravo mi je omogućeno.

Potpuno iscrpljen, odvođenje u pritvorsku jedinicu sam doživio kao olakšanje i mogućnost da makar malo odspavam. Međutim, uslovi u njoj su za stoku, a ne za ljude. Smrad kreveta na kojem sam trebao da spavam i same pritvorske jedinice još osjećam dok ovo pišem. U takvim uslovima, normalno, nijesam mogao da ostvarim osnovnu čovjekovu bilošku potrebu – za snom. Tek oko 10.00 sati, dakle 13 sati poslije privođena, dobio sam prvi obrok – snedvič sa sirom i salamom.

Oko 12.00 sati sam odveden na saslušanje kod tužioca. Sve sa lisicama na rukama, kako to propisi nalažu i kako dolikuje onim koji mirnim iskazivanjem protesta – kako sam ja činio i kako uvijek činim – „napadaju državu“, što je bio, kako sam po izlasku iz pritvora čuo, iskaz predsjednika Savjeta, čime je i mene lično targetirao kao „neprijatelja države“. „Neprijatelj države“ koji upravo piše prigovor Savjetu, koji je valjda „prijatelj države“.

Mislio sam da je funkcija Savjeta da bude prijatelj građana, tj. da njegova uloga nije davanje bilo kakvih kvalifikacija, već postupanje po prigovorima građana. Uzgred, slobodan sam napomenuti da je predsjednik Savjeta, do unazad nekoliko godina, zajedno sa mnom u kontinuitetu bio kvalifikovan kao „neprijatelj države“. I da je, od istog ovog direktora policije, poslije naše zajedničke akcije oko namjera da se svojevremeno dodjeli nagrada tzv. Internacionalne lige humanista najvećim državnim funkcionerima, doživio takvu torturu kakva se dešavala jedino kod Staljinovog policajca Berije. No, drago mi je ako su se policijski metodi na čelu sa istim direktorom policije promjenili i ako je on postao profesionalac, patriota – koji brani državu od njenih neprijatelja poput mene.

Na saslušanju kod tužioca, poslije više od 15.00 sati psihofizičkog iscrpljivanja u Centru bezbjednosti, nijesam mogao da dam izjavu u punom intelektualnom kapacitetu, što sam i saopštio tužiteljki.

Tražim od Savjeta za građansku kontrolu rada policije da hitno provjeri sve navode iz mog Prigovora, preduzme mjere iz svoje nadležnosti ako su moji navodi tačni, te me o svemu obavijesti putem e-maila.

Građanin,

Omer Šarkić,

 

Napomena: Obavještavam vas da će ovaj prigovor, pošto vam bude uručen, biti javno publikovan na mome blogu, koji imam na portalu www.pcnen.com

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register