‘Oni koji su naumili da zarobe Lještanicu na kraju će zarobiti sebe’

Objavljeno: 12.07.2020, 11:03h

Agencija dala zeleno svjetlo za izgradnju mHE Lještanica, aktivisti najavili tužbe i pisali Vladi

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je izdala 6. jula rješenje kojim se usvaja Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju mHE  “Lještanica”, koji je za “HYDRO LJEŠTANICA d.o.o” izradio “EcoEnergy Consulting”.

Ovom rješenju predhodila je javna rasprava koja je okupila veliki broj građana i ekoloških aktivista koji su iznosili primjedbe i protestovali zbog sadržaja elaborati i zbog same ideje da se na rijeci Lještanici uopšte gradi mHE.

Odluka agencije naišla je na veliko ogorčenje kod građana i ekoloških aktivista.

“Sasvim očekivano”,  kaže za PCNEN Danilo Mrdak, koji je i dalje istrajan u svojoj borbi da svim sredstvima zaštiti rijeku Lještanicu i vodopad Skakala.

“Već četiri godine svaki korak opštinskih i državnih institucija ide u skladu sa željama i idejama investitora. Nastavlja se sa špekulacijama koje se tiču lokacije izvora Lještanica kako bi se sakrila jeziva ideja da se vodozahvat za mHE napravi na samom izvoru. Opet nisu razmatrana alternativna rešenja, i opet nisu opisane prirodne i pejzažne vrijednosti Lještanice”, kaže Mrdak.

Prihvatili primjedbe, ali odobrili elaborat

“Apsurdno je to što sam početkom godine dobio zvaničan dopis od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine da je pet mojih primjedbi usvojeno, a da to nije imalo nikakve suštinske posledice po inovirani ili – kako su se oni usudili da ga nazovu – “konačni” elaborat. Pogledajte, molim vas, šta oni smatraju pod razmatranjem alternativnih rješenja”, kaže Mrdak, a onda citira stručnjake iz Agencije:

“U toku projektovanja nije došlo do izmjene trase, ali je izvršena promjena pozicija objekata u sastavu mHE. Idejnim rješenjem je projektovano da vodozahvat za mHE ‘Lještanica’ ima kotu gornje vode 1025 mnm, dok je u usvojenom rješenju vodozahvata povećana kota gornje vode, na kotu 1030 mnm. Mašinska zgrada je prethodno projektovana na koti 732,00 mnm, a u usvojenom rješenju je pomjerena na kotu 736 mnm.”

Mrdak na ovo dodaje: “A moja primjedba koja kaže da nisu razmatrana alternativna rješenja se smatra usvojenom!” i s ogrčenjem ističe da usvojenim elaboratom vodozahvat potapa sami izvor Lještanice

Žalbe na rešenje, krivične prijave za članove komisije

Šta je preostalo onima koji se bore za Lještanicu?

“Podnijećemo žalbu na ovu saglasnost. Ovaj elaborat su prerano nazvali konačnim. Podnijećemo i detaljnu krivičnu prijavu protiv članova komisije koji su izdali saglasnost i koji su, opet, svjesno prećutali činjenicu da se planirani vodozahvat nalazi na izvoru rijeke, vjerujem u uspjeh žalbe i krivične prijave. Pojedinci iz komisije, kao i koordinator elaborate, treba da odgovaraju pred zakonom. Oni koji su naumili da zarobe Lještanicu na kraju će zarobiti sebe, a Lještanica će postati jedan od simbola Vraneške doline i Bijelog Polja”, obećava Danilo Mrdak.

Iz NVO Green Home, koja aktivno učestvuje u zaštiti rijeke Lještanice su pisali Vladi Crne Gore i traže od nje i premijera Duška Markovića da ispune datu riječ da Lještanica neće u cijevi.

“Agencija odbija postojeći stručni nalaz o lokaciji izvora rijeke Zavoda za hidrologiju i seizmologiju i tokom novog terenskog obilaska 27.05.2020 godine uvodi novu, sad već treću tvrdnju o novoj lokaciji izvora rijeke Lještanice na koti 1059.20. Obeshrabrujuća činjenica je da se nestručnim i površnim nalazima igra sudbinom mještana koji zasigurno znaju gdje je izvor rijeke odakle vjekovima koriste vodu za piće”,  objašnjava Green Home u svom dopisu Vladi.

Oni tvrde da je cijeli proces pun neregularnosti.

“Čitav postupak lokalne studije lokacije do poslednjeg Rešenja o ekološkoj saglasnosti obiluje neregularnostima, na šta ukazuju brojne krivične prijave građana, nas iz NVO sektora, ustavne inicijative, žalbe na upravne akte, itd. čiji procesi su još u toku”.

Iz Green Home podsjećaju Vladu na javno iznijete stavove i upozoravaju na mogući ishod ovog zakulisnog poduhvata.

“Imajući u vidu prethodne javne stavove Vlade o ovom pitanju, mještani očekuju obustavljanje izgradnje mHE na Lještanici. Izdavanje poslednjeg uslova za sticanje građevinske dozvole, sada prijeti da eskalira u direktan sukob mještana i OCD sa investitorom, sa danom pojavljivanja istog na terenu sa mašinama”.

Green Home moli,  u svom dopisu Vladi, da u okviru svojih ingerencija preduzme “hitne korake ka obustavljanju daljeg procesa planiranja i izgradnje male HE na Lještanici”, a da se onda pokuša “kroz dijalog i koncenzus” doći do “društveno i ekološki prihvatljivog razvojnog rešenja za rijeku Leštanicu”.

U Green Home se nadaju da će Vlada prepoznati problem i da će ostati pri svom stavu i zaustaviti izgradnju mHE na rijeci Lještanici.

V.Vujisić
———————————

 

Poruka sa protesta: Lještanica je izvor života, ne damo je!

Green Home: Krivična prijava zbog plana izgradnje mHE Lještanica

Kako se uništava rijeka, a pravi mHE?

Odbrana Lještanice je odbrana svetinje

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply