Kako se uništava rijeka, a pravi mHE?

Objavljeno: 20.12.2019, 18:49h

Studija slučaja sukoba zdravog razuma građana i stručne pameti anghažovane od strane investitora i institucija koje plaćamo da brinu o javnom dobru.

Zaštita životne sredine u Crnoj Gori postaje sve aktuelnija. Način na koji građani i institucije gledaju na zaštitu životne sredine se razlikuje kada su u pitanju mHE. Građani smatraju da mHE, zarad profita pojedinaca, uz pomoć korupcije, uništavaju rijeke, prirodni resurs i blago Crne Gore.

Ova podjela je bila više nego očigledna na burnoj javnoj raspravi u Bijelom Polju (koja je na momente bila na ivici incidenta) organizovanoj od strane Agencije za zaštitu životne sredine nakon protesta mještana i civilnih aktivista zbog namjere da se gradi mHE na rijeci Lještanici.

Dok su građani tvrdili da će mHE na Lještanici ozbiljno naškoditi životnoj sredini, predstavnici Eco Energy Consulting-a, izrađivači elaborata koji se bavi pitanjem zaštite životne sredine, su ubjeđivali da mHE neće ugroziti biljni i životinjski svijet. To, upstalom, i piše u elaboratu, na osnovu kojeg će komisija koja će biti formirana  nakon rasprave, odlučiti o sudbini projekta, odnosno rijeke Lještanice.

Osim što je početak rasprave bio buran, prva tačka spora bila je lokacija izvorišta rijeke Lještanice.

Goran Mičeta, građevinski inžinjer hidrotehnike, je kazao da su lokaciju izvora utvrdili na osnovu zvaničnih podataka iz Hidrometerološkog zavoda Crne Gore (RHMZ).

Dr Vladimir Pešić (biolog), redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, je kazao da vjeruje vojnim kartama i da je na osnovu tih podataka rađen elaborat i procjena.

”Što se tiče lokacije izvorišta, time se ne bavimo mi nego institucije, koje, kakve da su, primaju platu i moraju nešto da znaju, koliko god to bilo čudno za crnogorske prilike. Ja ovdje imam dopis RHMZ, naše jedine institucije koja može da izda ovakav papir sa pečatom, gdje se na osnovu vojne karte vidi gdje je izvor. Ja sam sin vojnog lica, te vjerujem vojnim kartama“, kazao je dr Pešić.

Danilo Mrdak, autor dokumentarnog filma “Rijeka Lještanica – primjer pravnog nasilja” i video zapisa “Lještanica skriveni biser Bijelog Polja”, je ukazao na netačnost pri određivanju lokacije izvorišta. On je upozorio na to da se vodozahvat gradi na samom izvoru rijeke i dostavio dokaze o tome.

Mrdak je upozorio i na to da da je studija lokacije izglasana protivpravno i podvukao da će odgovarati oni koji su odgovorni za to.

Mrdak je upozorio i na to da trasa cjevovoda prolazi preko buduće zaštićene zone, a ne, kako se navodi u studiji, u blizini zone. Ovo je, prema njegovom mišljenju, predmet za tužilaštvo.

Sljedeća tačka sporenja bilo je pitanje tzv. ekološki prihvatljivog  protoka vode (EPP).

Inženjer Mičeta je rekao da je planirano da mHE neće raditi u avgustu, septembru i oktobru, pa ispada da se elaborat zasniva na obećanju investitora.

Dr Pešić je kazao da EPP otklanja negativan uticaj na živi svijet, ali nije mogao da garantuje šta će se stvarno dešavati.

“Da li će investitor poštovati EPP i elaborate, ja to ne znam, niti je moje da ja to razmatram. Zato postoje ekološke inspekcije, zato postoje nadležne institucije koje treba da rade svoj posao”, kazao je dr Pešić.

Građani su, međutim, bili skeptični, jer sumnjaju da će se poštovati prekid rada mHE u kritičnim mjesecima.

Neka pitanja su ostala bez odgovora, jer nikome ranije nije bilo stalo do toga.

Takvo je bilo pitanje biologa Vuka Ikovića iz organizacije KOD, a ono je glasilo: Da li je rađena procjena uticaja na okolne izvore?

Inženjer Mičeta je odgovorio odrečno.

Odgovoreno je odrečno i na Ikovićevo pitanje vezano za uticaj na kvalitet zemljišta i mogućih erozija.

Iković misli da će kvalitet vode biti izmijenjen, i da će to uticati na žive organizme, jer je cjevovod dugačak četiri kilometra.

Inženjer Mičeta nije mogao da garantuje ni da li će cijelom dužinom toka biti ekološki minimum, jer voda umije i da isparava.

Šta će biti na posljetku?

Komisija će odlučiti da li će mHE dobiti ekološku dozvolu, a posljednju riječ daće Agencija za zaštitu životne sredine.

Ako komisija kaže DA, to će aminovati i Agencija za zaštitu životne sredine, najavio je Ilija Radović, zvaničnik Agencije.

Građani koji su učestovali u javnoj debate u Bijelom Polju nijesi krili ogorčenost. Tražili su da javna rasprava bude ponavljena, jer nijesu dobijeni odgovori na mnoga pitanja.

To nije moguće, bio je ogovor.

Mogu poslati pitanja poštom.

Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply