Subašić: Nećemo prestati proganjati one koji su počinili genocid

Objavljeno: 11.07.2020, 14:39h

Gradite mir, gradite poštovanje i povjerenje, budite primjer, mi ćemo vas podržati. Bez istine i pravde nema mira

Predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice i Žepe“ Munira Subašić je na današnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici poručila onima koji su počinili genocid da će uvijek biti proganjani.

„Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati, uvijek će biti neko ko će vas ganjati. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite – ne postoji mjesto gdje se možete sakriti, a da vas mi ne možemo pronaći“, istakla je Subašić, prenosi Beta.

Ona je poslala poruku i onima koji negiraju genocid, navodeći da nikada neće uspjeti u svojoj namjeri, jer se majke Srebrenice „nikada neće umoriti“.

Subašić je pozvala Savjet za primenu mira u BiH (PIC) da donese Zakon o negiranju genocida u BiH.

„Time ćete poraziti ratne huškače i zaštiti nasleđe koje ste nam ostavili, a to je Dejton. Zar ćete dozvoliti da na svaki naš pokušaj da donesemo zakon, Rusija stavlja veto kao što je UN-u“, navela je ona.

Poslala je i poruku političarima u BiH i regiji.

„Gradite mir, gradite poštovanje i povjerenje, budite primjer, mi ćemo vas podržati. Bez istine i pravde nema mira“, naglasila je Subašić.

Pozvala je Srbiju da izruči osobe optužene za ratne zločine, koji sekriju tamo, a sumnjiče se za činjenje genocida.

„Samo tako će se opravdati da nisu projektovali i planirali genocid i rat u BiH. Pozivamo Vučića koji je najodgovorniji, jer daje utočište zločincima u Srbiji, štaviše, nagrađuje ih“, kazala je Subašić.

Pozvala je i pravosuđe u BiH da nastavi tamo gdje je stao Haški tribunal.

U Memorijalnom centru Potočari danas se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici u kojem su snage Vojske Repblike Srpske 1995. godine ubile više od 7.000 Bošnjaka.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply