U Potočarima obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici

by | jul 11, 2020 | Novosti | 0 comments

U Potočarima, gdje se danas oblježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, od jutros su pristizali članovi porodica ubijenih, zvanične delegacije iz Bosne i Hercegovine, učesnici Marša mira i ostali građani.

U Potočarima je zbog pandemije korona virusa ove godine mnogo manji broj prisutnih.

Komemoracija se održava u dvije prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Dvije grupe od po 50 ljudi, koji prisustvuju komemoraciji, fizički su odvojeni u dvije hale, bivše Fabrike akumulatora u Potočarima.

Na tom mjestu je tokom rata bila baza Ujedinjenih nacija, a danas je dio kompleksa Memorijalnog centra.

Komemoraciji prisustvuju članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i nadbiskupvrhbosanski Vinko Puljić, kao i ambasadori brojnih zemalja u BiH.

Kao i prethodnih godina komemoraciji u Potočarima ne prisustvuje niko od zvaničnika iz Republike Srpske, prenosi Beta.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjeno devet srebreničkih žrtava, a još se traga za oko hiljadu nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

Tokom dana će se video porukom obratiti i brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i ostalih medjunarodnih institucija

Kako je najavljeno, na obilježavanju će se video porukom obratiti bivši predsjednik SAD Bil Klinton, američki državni sekretar Majkl Pompeo, premijer Velike Britanije Boris Džonson, francuski predsjednik Emanuel Makron, predsjednik Njemačle Frank-Valter Štenmajer, kao i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Najavljeno je da će se porukom obratiti i engleski princ Čarls, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsjednik Rezidualnog mehanizma za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju Karmel Agius, visoki predstavnik Valentin Incko, kao i mnogu drugi.

Počinje kampanja – Srebrenica 25: zajedno protiv virusa poricanja

Krenuo Marš mira prema Potočarima

‘Dan bijelih nišana’ u Memorijalnom centru Potočari

0 Comments

Submit a Comment