Šta znači sarkazam?

Objavljeno: 09.07.2020, 23:15h

“Sarkazam je najniži oblik mudrosti, ali najviši oblik inteligencije”, napisao je Oskar Vajld.

Omer Šarkić, civilni aktivista koji bloguje na ovom portalu, juče je pozvan u policiju povodom jednog posta na svom FB profilu, koji je svako ko je iole upućen u atuelni crnogorski politički kontekst i Šarkićev društveni i politički angažman, shvatio kao ironično-sarkastičan komentar.

Prema Šarkićevoj izjavi nakon ispitivanja u policiji, odmah je i policijskom inspektoru koji ga je saslušavao bilo jasno o čemu je riječ, ali očigledno ne i onome ko je po službenoj dužnosti pročitao Šarkićev post.

U Merriam-Webster rječniku sarkazam se definiše kao “oštar, često satiričan i ironičan komentar smišljen da nanese uvredu”, a  “u formi glagola, biti sarkastičan znači: reći ili napisati neku satiričnu primjedbu na različit način”. “Njegov stepen recepcije zavisi od toga kakav efekat izaziva kod sagovornika – može biti gorak, često ironičan, uvredljiv, nadobudan, pakostan.”

U tekstu objavljenom na sajtu samoobrazovanje.rs navedeno je da se sarkazam može definisati i kao “sredstvo pronicljive primjedbe koja zahtijeva brzu percepciju istih”. “Znati primiti sarkastičnu primjedbu je odlika duhovitosti, što znači da izrečenu izjavu umijete shvatiti sa osmjehom, da razumijete apsurdnost situacije i odreagujete bez gorčine”.

“Sarkazam je djelimično i humor, ali sa dozom ironije kojom se namjerno daje značenje suprotno od onoga što je očigledno. Satira podrazumijeva pisanje koje izlaže podsmjehu ponašanje, institucije, javne ličnosti, bilo direktnom kritikom ili češće pomoću ironije, parodije ili karikature”, piše u tekstu na sajtu samoobrazovanje.rs.

“Sarkazam je najniži oblik mudrosti, ali najviši oblik inteligencije”, napisao je Oskar Vajld.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply