Kontrolisani mediji – zarobljeni umovi

Objavljeno: 06.07.2020, 12:08h

Najstariji lokalni medij u Crnoj Gori, Radio Televizija Nikšić, svojom uređivačkom politikom pokazuje da po nivou objektivnosti i pristrasnosti u stopu prati Javni servis.

Ni izvještaji Freedom House-a, EU i Reportera bez granica u kojima stoji da slobode medija u Crnoj Gori nema, nijesu dovoljni da novinare zaposlene u ovoj kući podstaknu na preispitivanje svog djelovanja.

Pošto vladajuća elita voli da barata procentima, evo pitanja: Da li je RTVNK servis u službi svih građanki i građana Nikšića ili samo onih koji su 2017. godine izašli na lokalne izbore? Uzimajući drugi ponuđeni odgovor kao tačan, nameće se pitanje – da li  RTVNK  pripada i onom ne baš zanemarljivom procentu (11 %) nevažećih listića sa pomenutih izbora?

Promotivni spotovi vladajuće partije, pristrasna saopštenja i tekstovi kojima je objektivnost nepoznanica, odavno zatrpavaju medijski prostor ove kuće. Poslednjih par dana je došlo do  primjetne eskalacije. Odnosno do ,,pika” u plasiranju sadržaja koji dovode do dubokih podjela društva.

Jasno je da je siromaštvo uzelo maha i da su novinari slabo plaćeni, ali da li mora ekonomska nestabilnost da dovede do potpunog raskida sa osnovnim etičkim kodeksima novinarske profesije?

Takođe, mnogo bi primjerenije bilo da se direktor Gimnazije u ovako kratkom roku (kao što je reakcija na podršku prosvetnih radnika MCP) oglasio na portalu RTVNK, kao direktor važne prosvetne ustanove, recimo, na poražavajuće rezultate PISA testa koji su stigli početkom decembra.

Da se podsjetimo, rezultat ovog međunarnodno priznatog testa pokazuje da je skoro svako drugo dijete u Crnoj Gori funkcionalno nepismeno. Smatram da bi njegova reakcija, kao doktora nauka, i osobe sa izvjesnim pedagoškim iskustvom, sigurno dovela do zapaženog podstreka za izmjenu obrazovnog sistema. Zašto RTVNK, u službi svih svojih građana tada nije objavila niz alarmantinh saopštenja i intervjua o ovom poražavajućem rezultatu, upravo zato što je Nikšić grad sa najstarijom visokoškolskom ustanovom?

Nije potrebno da RTVNK u ružičastim tonovima prikazuje nepostojeće blagostanje u našem gradu, niti da preko noći počne da blagosilja opoziciju. Svi mi koji istinski volimo Nikšić svjesni smo da je on najveći gubitnik tranzicije. Niti je stasao kao univerzitetski, niti kao industrijski grad. Ali, Nikšić ima dovoljno nas koji nikad nijesmo bili čuvari bedema autokratske vlasti, pa nam stoga ni vidici nijesu postali suženi. Upravo kao takvi, bićemo najveća snaga za davno zasluženi procvat ovog ponosnog grada.

Ksenija Milović,
predsjednica OO DEMOS-a u Nikšiću

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply