‘Kолико сте потписали упута за лијечење ван Црне Горе, само зато што неко презире црногорске љекаре?’

Objavljeno: 30.06.2020, 15:57h

Др Данило Јокић колегијуму КЦЦГ: Хоћете ли се оградити од министра здравља који данас шпијунира потписане љекаре британској амбасадорки

Питам вас хоћете ли се оградити од изјаве члана НКТ, директора и љекара Мугоше, да подржава акцију полиције у Будви из здравствених разлога? Хоћете ли позвати “оца нације”, на информативни разговор, због скупа у Котору, када је исти цијело фолклорно друштво изложио ризику болести, а све за личну промоцију?

Као један од љекара, који је подржао никшићке колеге и по вама … „погазио Хипократову заклетву и унизио струку…“ питам вас – да ли је могуће да сте прећутали мучко пребијање колеге Митровића у Никшићу? Ноћу, из аута, без таблица, више њих под маскама, пред органима реда, иживљавало се над нашим колегом до глувоће. Срамно, као четрдесет осме. Нажалост, и они су имали више стила, радили су то без свједока. На све то остали сте нијеми и ви и Љекарска комора…То је ваш Хипократ?

По Хипократу и вама, и наступ директора Никшићке болнице, који је сав зајапурен дотрчао да омекша дијагнозу повријеђеном колеги, а појача некима другима, исправан је? Срамно! Не, директори, нијесмо полагали исту заклетву. Одћутали сте и градоначелника Никшића, који је изјавио да га неће лијечити никшићки љекари.

Нажалост, сложићу се са њим, и неће. Не што одбијају, већ зато што црногорска јавност одавно зна да се врх ове земље одавно не лијечи у Црној Гори. Чим их негде и „засврби“ одлазе авионом, па по европским клиникама или у омражену земљу региона. Заобиђу и вас и колеге који су јавно изнијели став. И, наравно, све о трошку грађана.То знате и ви и ја. Због тога се и стидим, кад видим у медијима да се скупљају новци за лијечење неког дјетета, а новаца нема у Фонду здравства. Директори питам вас: колико сте потписали упута за лијечење ван Црне Горе, само зато што неко презире црногорске љекаре?

Стаћу и у одбрану грађана Рожаја, као љекар. Питам вас да ли је било медицински, је ли нормално, да грађани који долазе на свадбу из Тутина, ураде тест који одреди НКТ, и потпуно легално пређу гранични прелаз? Ко је одговоран што су грађани из сусједне земље, прешли алтернативним прелазима? Кад ће љекари из НКТ објавити епидемиолошко испитивање чувеног београдског дербија?

„Уздигнимо се изнад подјела које поткопавају развој црногорског друштва,а тиме негативно утичу и на положај љекара и осталих здравствених радника“, “љекари су елита“ кажете у саопштењу. Одавно сте нас подијелили директори. Извињавам се неколицини колега који су потписали став колегијума јер сви ми, љекари и грађани, знамо да су функцију добили радом, професионалношћу и часним односом према колегама. Збуњујуће је да сте стали на листу тврдих партијаца, са дебелим апанажама, неоствареним изузев у партији. Са платама од неколико хиљада евра, скупим возилима, пентхаус становима, повлашћеним кредитима, плаћеним едукацијама, и то са десетинама хиљада еура, новцима свих нас који се дају за партију, а партија ни за шта. Такви су спремни да колегама који су јавно изнијели став припреме логор у ком би, наравно, била сабрана дјела њиховог идејног творца, партијског предсједника.

На такав елитизам не пристајем. Ни ја, али ни ниједан частан љекар који држи до себе.

Иста правила за све, ништа мање, и ништа више. Питам вас хоћете ли се оградити од изјаве члана НКТ, директора и љекара Мугоше, да подржава акцију полиције у Будви из здравствених разлога? Хоћете ли позвати “оца нације”, на информативни разговор, због скупа у Котору, када је исти цијело фолклорно друштво изложио ризику болести,а све за личну промоцију?

Питам вас шта треба рећи људима који живе у Србији, који тест да ураде? Као вишечлане породице, да виде ближње или умируће ближње, да обиђу огњишта и гробове, да захвале комшијама који су им били једина нада у четири мјесеца блокаде. Шта да им поручимо и како да оправдамо блокаду према најрођенијима какву не памти ни тифус ни рат? Тако нешто није претпоставио ни Хипократ! Као што знате и заклетва је добијала другачију форму временом.

Хоћете ли се оградити од министра здравља који данас шпијунира потписане љекаре, британској амбасадорки. Енглези не воле шпијуне, толико је могао да научи.

И на крају колеге, док ваш идејни отац направи цркву и украси је иконама свог лика, позивам вас, ако сте вјерујући, да не идете у дискотеке, на свадбе у затвореном, како налажу љекари из НКТ-а, већ да дођете на молебан, поштујући мјере и дистанцу. Позивам оне којима је љубав према човеку сваке боје и нације иста, који не прихватају мржњу, подјеле, прогоне, да удахнемо заједно дух слободне мисли, да окријепимо своју снагу и заједно се помолимо да ова пошаст пандемије мине. Наша наука не презире вјеру, наша наука је израсла из вјере у немогуће, из вјере у чудо из жеље да продужимо живот и побиједимо смрт.

Napomena PCNEN-a: Dr Jokić je reagovao na FB stranici Ujedinjene Crne Gore na ovo saopštenje: Podrškom SPC ljekari zloupotrijebili struk

u

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply