Tramp/Tviter: Mogu li se svi smiriti i pogledati širu sliku?

Objavljeno: 31.05.2020, 11:55h

Vruću debatu koja je pokrenuta odlukom Tvitera da stavi upozorenja za provjeru činjenica na tvitove predsjednika SAD Donalda Trampa i njegova osveta u formi “Izvršne uredbe o sprječavanju online cenzure” treba preusmjeriti na strukturalne uzroke internetskog informacionog haosa, ocijenili su Reporteri bez granica (RSF).

“Tehnološki divovi nemaju legitimitet da donose uređivačke odluke – spuštanje tim putem predstavlja značajan rizik”, izjavio je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire. „Entiteti koji imaju stotine miliona ili čak milijarde pretplatnika ne mogu se, bez opasnosti, dugoročno ponašati poput novinskog medija. S obzirom na njihovu moć nad masovnom obradom vijesti, informacija, mišljenja i ideja, platforme i društveni mediji moraju biti podvrgnuti odgovarajućem sistemu odgovornosti, a revizija člana 230 nije apsurdna sve dok koristi slobodu mišljenja i pluralizam. Stoga pozivamo sve da se smire i da tim glavnim pitanjima pristupe s potrebnom mirnoćom i inteligencijom. I političari i oni koji upravljaju platformama moraju sagledati širu sliku i moraju se pozabaviti strukturnim uzrocima internetskog informacijskog haosa na temelju demokratskih principa. ”

RSF smatra da postojeći sistem odgovornosti (ili nedostatka odgovornosti) za platforme na mreži i društvene mreže više nisu adekvatni i moraju se revidirati. To uključuje izmjenu direktive o e-trgovini pomoću Zakona o digitalnim uslugama u Evropi i izmjenu člana 230 u SAD. Platforme koje oblikuju i „strukturiraju“ internetske domene u budućnosti moraju zahtijevati poštovanje demokratskih principa poput onih koji su deklarisani u Izjavi o informisanju i demokratiji koju je u novembru 2018. godine objavila međunarodna komisija od 25 istaknutih osoba.

Ova inicijativa dovela je do stvaranja Međunarodnog partnerstva za informiranje i demokratiju na posljednjoj Generalnoj skupštini UN, koju je do sada potpisalo 36 država. Ovih 36 zemalja, u koje nije uključen SAD, pozvale su internetske platforme da budu transparentne i da poštuju brojne principe, uključujući potrebu za promocijom pouzdanih vijesti i informacija.

Zajedno s 11 drugih organizacija civilnog društva, RSF je, u međuvremenu, stvorio Forum o informisanju i demokratiji, entitet koji ima za cilj okupljanje stručnjake koji će se baviti problemima koji proizlaze iz promjene paradigme u javnom domenu, te formulirati preporuke za regulaciju i regulativu.

RSF je, takođe, osnovao Inicijativu za novinarstvo, skup standarda koji su dizajnirani da podstaknu poštovanje novinarskih metoda i etike pomoću pokazatelja koji mjere pouzdanost i nezavisnost informacija. Platforme bi mogle koristiti ZTI za promociju pouzdanih vijesti i informacija uključivanjem ovih pokazatelja u svoje algoritme.

Tramp potpisao uredbu kojom se ograničava moć društvenih mreža

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply