Tramp potpisao uredbu kojom se ograničava moć društvenih mreža

Objavljeno: 29.05.2020, 07:45h

Predsjednik SAD Donald Tramp je potpisao uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici.

“Imali su nekontrolisanu moć da cenzurišu, ograničavaju, dodaju, kreiraju, sakriju, mijenjaju virtuelno svaki oblik komunikacije“, rekao je Tramp prije nego što je potpisao uredbu.

Kako javlja AP, on je ocijenio da je “bez presedana u američkoj istoriji da tako mali broj korporacija kontroliše tako veliku sferu ljudske interakcije”.

Tramp je izvršnu uredbu potpisao dva dana pošto je kritikovao kompaniju Tviter jer je pozvala korisnike da provjere činjenice iznijete u dva njegova tvita.

U prvi mah, bio je čak zaprijetio da će zatvoriti društvene mreže jer se Tviter, prema njegovim riječima, umiješao u njegovu političku poruku.

On je ocijenio da je provjera činjenica bila “urednička odluka” Tvitera i politički aktivizam.

To bi, kako je rekao, trebalo da košta te kompanije zaštite od tužbi za ono što se postavlja na njihovim platformama. Nova uredba će, kako vjeruje, podržati slobodu govora, navodi AP.

Kompanije poput Tvitera i Fejsbuka imaju zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230 Zakona o komunikacijama jer se tretiraju kao “platforme” a ne “izdavači” koji mogu da se suoče sa tužbom zbog sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply