Tači dao mandat za formiranje vlade Avdulahu Hotiju

Objavljeno: 30.04.2020, 21:44h

Skupština Kosova ima 120 poslanika, a za izbor premijera potrebna je prosta većina.

Predsjednik Kosova Hašim Tači povjerio je danas mandat za sastav nove vlade Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova.

Tači je odlučio da mandat za sastav nove vlade povjeri Hotiju poslije konsultacija sa parlamentarnim partijama tokom prošle sedmice na kojima se apsolutna većina izjasnila protiv izbora i za formiranje nove vlade.

Demokratski savez Kosova je druga partija po broju osvojenih glasova na izborima održanim 6. oktobra prošle godine.

Iz Tačijevog kabineta je saopšteno, da je on danas primio pismo lidera DSK Ise Mustafe u kome ga obavještava da je ova partija obezbijedila skupštinsku većinu za formiranje nove vlade.

Tači navodi da bi narednih dana nova vlada mogla da bude izglasana u skupštini. Apelovao je na političke subjekte “da se pomire sa činjenicom da se vlast stiče i gubi uz poštovanje ustava Kosova i demokratskog poretka”.

Donedavni premijer Kosova Aljbin Kurti, lider radikalnog pokreta Samoopredjeljenje, smijenjen je krajem marta pošto je izgubio skupštinsku većinu, prenose agencije.

U pregovorima koji su uslijedili, DSK je sklopio koalicione sporazume sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratskom inicijativom NISMA Fatmira Ljimaja i političkim partijama manjinskih zajednica, izuzev Srpske liste, čime je obezbijeđena većina od 61 poslanika.

Skupština Kosova ima 120 poslanika, a za izbor premijera potrebna je prosta većina.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register