Pala Kurtijeva vlada

Objavljeno: 25.03.2020, 23:53h

Poslanici kosovske skupštine sa 82 glasa za su izglasali nepovjerenje vladi koju je predvodio Aljbin Kurti. Protiv je bilo 32 i jedan je bio uzdržan. U sali je bilo 117 poslanika. Za pad vlade glasala je i Srpska lista, kako je tokom dana najavio i poslanik Igor Simić, javlja portal Kossev.

Odluka je donijeta poslije 12-satne rasprave, teške polemike između donedavnih koalicionih partnera, ali i opozicionih kandidata.

Neposredan povod za izglasavanje nepovjerenja bila je prošlonedjeljnja iznenadna smjena ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, iz redova LDK, koji je podržao predlog kosovskog predsjednika Tačija da uvede vanredno stanjej čemu se Aljbin Kurti usprotivio.

Kurti je danas nekoliko puta ovaj gest nazvao pokušajem puča.

Značajan dio duskusije, uključujući samog Kurtija, protekao je u optužbi sa strane LVV da iza zahtjeva za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu jeste plan za „razmjenu teritorija“.

Vlada koju je predvodio Aljbin Kurti sa LDK kao partnerom i Srpskom listom, formirana je 5. februara ove godine, i to poslije gotovo tri mjeseca teških pregovora dva pobjednika sa izbora.

Ona je vlada sa najkraćim stažom od kada Kosovo vodi samostalno svoj politički život, piše Kossev.

Kurti tvrdi da je u Bijeloj kući pripremljen „šampanjac uz dogovor Kosova i Srbije“, ali da je stranama koje stoje iza navodnog dogovora potrebno nešto prije toga:

„Znate šta im je sada potrebno prije šampanjca?! Potrebna im je vanredna situacija, incidenti na terenu, treba im krvoproliće, kako bi na kraju rekli, nećemo nikako moći tako, bolje da potpišemo jedan takav dogovor nego da ostanemo još„.

Kako je kazao, on je u to ubijeđen, a biće ubijeđeni i ostali „u nedjeljama koje dolaze“, ponovivši ono što je više puta isticao do sada, da je kao premijer sada „naučio više za ovih 50 dana nego puno godina prije“.

„Za ovaj šampanjac je prethodno potrebna krv. Šampanjac za dogovor o teritorialnoj razmjeni koji je moto svih manipulacija i podstrekivanja“, istakao je kosovski premijer, dodavši:

„Ovde smo živi i odlučni smo da se tako nešto ne razmijeni uz šampanjac u Bijeloj kući, bez vlade se to ne može“.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register