Dokument bi osnažio riječi, ali je nevidljiv

Objavljeno: 15.03.2020, 20:13h

Direktor Opšte bolnice Kotor uvjerava građane da nema opasnog zračenja iz Doma zdravlja, ali to nije želio da potvrdi i odgovarajućim dokumentom

Direktor Opšte bolnice Kotor, Ivan Ilić je izjavio da je prostor u kome se nalaze aparati s jonizirajućim zračenjem u Domu zdravlja Kotor adekvatno zaštićen posebnim materijalima za zidove, plafone i otvore.

“Jonizirajuća zračenja iz dijagnostičkih rentgen aparata su mala da praktično ne prelaze vazdušnu daljinu od par metara u prečniku tako da i bez ikakve zaštite nema mogućnosti da ona mogu ugroziti životnu sredinu građanima oko zgrade Doma zdravlja. Sem dijagnostičkih rentgen aparata za snimanja, u Domu zdravlja ne postoje drugi aparati s izvorom zračenja“, kazao je za PCNEN direktor Ilić.

Ovu izjavu smo dobili nakon što smo, tragom poruke koju smo dobili od grupe zabrinutih građana koji stanuju u blizini Doma zdravlja u Kotoru, pokušavali da dođemo do informacija koje bi potvrdile ili razvijale sumnje građana.

——————————-

Poštovani, 

Obraćamo vam se ispred stanara zgrada u blizini Doma zdravlja u Kotoru. Naime radiološka služba Domazdravlja u Kotoru nema adekvatnu zaštitu i izolaciju opasnog zračenja rentgen i drugih aparata. Ne samo da suprozori obični (pvc) nego su tokom jutarnjih snimanja i otvoreni! U prilogu dostavljamo sliku gdje se vidi otvorenprozor i rtg aparat u jutarnjim časovima dok radiološka služba radi! Takvim izlaganjem svakog jutra smo ozračeni mi i naša djeca! Molimo nadležne da nešto urade po tom pitanju.

S postovanjem,
Grupa gradjana

————————————–

Dok smo čekali na odgovore nadležnih institucija, iskoristili smo i objavili načelan odgovor dr  Mladena Filipovića o opasnostima od ovakve vrste zračenja.

Tragajući za relevantnim i pouzdanim informacijama, obratili smo se Institutu za javno zdravlje, odakle su nas usmjerili na Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

Tamo nam je rečeno da “se CETI od svog osnivanja bavi, između ostalog, i ispitivanjem izvora jonizirajućeg zračenja – dozimetrijskim ispitivanjima, kontrolom radne sredine i mjerenjima radi sprovođenja programa osiguranja i kontrole kvaliteta.“ Jedan od njihovih klijenata je i DZ Kotor, kome CETI jednom godišnje provjerava jonizirajuće zračenje.

U CETI-ju su nam rekli da rezultate mjerenja dostavljaju klijentima i da se tu završava njihova nadležnost kao akreditovane laboratorije.

Direktor Opšte bolnice Kotor je kazao da nijesu imali izvještaje koji upozoravaju na nedopustive nivoe jonizirajućeg zračenja iz rentgen aparata u Domu zdravlja Kotor.

Međutim, uprkos činjenici da smo u dva navrata tražili da imamo uvid u izvještaj CETI-a, kojim bi bilo potvrđeno ono što je direktor Ilić kazao u izjavi, taj izvještaj nijesmo dobili.

Građanima koji su nam se obratili za pomoć i zainteresovanoj javnosti ostaje da direktoru vjeruju ili ne vjeruju na riječ.

J. DAMJANOVIĆ

 

 

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register