Opravdan strah od zračenja u blizini kotorskog Doma zdravlja?

Objavljeno: 18.02.2020, 23:57h

Stanari zgrada u blizini Doma zdravlja u Kotoru danas su se obratili PCNEN-u zbog zabrinutosti za zdravlje njih i njihove djece. Građani tvrde da radiološka služba Doma zdravlja nema adekvatnu izolaciju i zaštitu od zračenja rentgen i drugih aparata.

Građani u poruci kažu da ,,ne samo da su prozori ‘obični’ (PVC), već su i tokom jutarnjih snimanja i otvoreni”.

Tim povodom zamolili su nadležne da nešto urade po tom pitanju, jer su takvim izlaganjem svakog jutra ozračeni i oni i njihova djeca.

Naš portal još uvijek nije dobio odgovore na pitanja o ovom problemu od Ministarstva zdravlja, niti od Instituta za javno zdravlje.

Kontaktirali smo radiologa doktora Mladena Filipovića, i zamolili ga da prokomentariše situaciju u kojoj su se Kotorani našli.

,,S obzirom da postoje institucije koje se bave problematikom zaštite od jonizujućeg zračenja nisam siguran da sam ja odgovarajuća adresa za upućena pitanja. Međutim kao ljekar i kao specijalista radiologije imam obavezu da informišem Vas i Vaše čitaoce  u vezi rada dijagnostičkih aparata sa jonizujućim zračenjem i izaštite od istog”, rekao je doktor Filipović.

,,Jedno  je sigurno a to je da su zakonom propisani uslovi u vezi prostora, kadra i opreme koji uređuju rad zdravstvenih ustanova i koje svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori mora ispunjavati. Na osnovu ispunjenosti ovih uslova, zdravstvene ustanove stiču pravo i dobijaju dozvolu za rad”, objašnjava Filipović.

On dodaje da bi ,,trebalo da je svaka zdravstvena ustanova prošla takve procedure kako bi dobila rješenje za rad, a da ta rješenja izdaju komisije Ministarstva zdravlja Crne Gore. Za očekivati je da su zdravstvene ustanove, koje poput domova zdravlja već jako dugo funkcionišu i sastavni su dio zdravstvenog sistema, imaju sva neophodna rješenja, što znači i da ispunjavaju uslove za obavljanje svojih dijelatnosti.”

Dr Mladen Filipović/Foto: Moj doktor

Doktor Mladen Filipović je opisao način na koji bi ambulante u kojima se vrše rentgen snimanja trebale biti opremljene.

Tako, kaže on, da prema zakonskim propisima prostor mora biti opremljen podovima od specijalnog antistatik poda sa mrežom bakarnih traka radi zaštite aparata, adekvatnom debljinom zida objekta kako bi se osiguralo da nema “curenja zračenja” van prostora, kao i pregradama od olovnog stakla za rad tehničara.

Prisutni kadar mora biti radiološki tehničar i radiolog.

,,Zaposleni nose lične dozimetre i svake godine se pregledaju u službama medicine rada. Zaposleni nose i zaštitne olovne kecelje i rukavice kada ulaze u snop jonizujućeg zračenja”, objašnjava doktor Filipović

Od opreme, prema riječima doktora Filipovića, postoje analogni i digitalni rentgen aparati, a moguće je i digitalizovati analogni rtg aparat.

,,Osim rentgen aparata, i  CT skeneri spadaju u grupu dijagnostičkih aparata sa jonizujućim zračenjem. Rad ovih aparata se kontroliše na godišnjem nivou od strane ovlaštenih institucija”, rekao je dr Filipović.

On je kazao da postoji više nivoa  kontrole izvora jonizujućeg zračenja koje na mjesečnom i na godišnjem nivou sprovode ovlašćene institucije u svim zdravstvenim ustanovama koje posjeduju dijagnostičku opremu sa izvorima jonizujućeg i drugog zračenja.

,,Te institucije kontolišu izloženost radioloških tehničara i radiologa na način što se na mjesečnom nivou mjeri ozračenost ličnih dozimetara koje zaposleni nose. Osim ovog, u određenim vremenskim razdobljima se kontrolišu i radna mjesta kao i sami aparati. Kao treće, svi zaposleni na godišnjem nivou kontrolišu zdravlje i eventualnu izoloženost radijaciji.  Sve navedene kontrole procedure imaju za cilj da obezbjede sigurnost za pacijente, za medicinske radnike i za građane”, kazao je dr Filipović za PCNEN.

On je opisao i način zaštite pacijenata.

,,Pacijentima za vrijeme procedura treba staviti olovne zaštitne pregače za gonade i za štitnu žlijezdu. Obavezna je zaštitna gonada za djecu. Trudnice se ne izlažu ovakvim procedurama”, rekao je on.

Doktor Filipović je kazao da nije upoznat sa prostorom ni sa opremom u Domu zdravlja u Kotoru ,,ali znam da tamo radi veoma dobar radiolog i ne vjerujem da bi dopustio da njegovi pacijenti, njegovi tehničari ili on sam bude izloženi zračenju.”

,,Da bi se tvrdilo da je prostor u kome se obavljaju radiološke dijagnostičke procedure neadekvatno zaštićen te da dolazi do proboja jonizujećeg zračenja van objekta, takve tvrdnje treba dokazati mjernim instrumentima a koje posjeduju institucije koje se time bave”, kazao je on, i dodao da ne bi bilo odgovorno dopustiti da dolazi do proboja jonizujećeg zračenja van objekta u kome se obavljaju pregledi, kao što ne bi bilo odgovorno tvrditi da postoji ugroženost građana a da se to prethodno ne povjeri.

Očekujemo da će se po ovom pitanju oglasiti i iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

J. DAMJANOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register