Mitropolija: Premijer grubo i neodgovorno oklevetao SPC

Objavljeno: 25.02.2020, 21:52h

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da je premijer Crne Gore Duško Marković grubo i neodgovorno oklevetao Srpsku pravoslavnu crkvu podmećući joj ničim dokazan stav da „želi da se stavi iznad države i da ne priznaje njen suveneritet i nezavisnost“. U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije se navodi da je istina potpuno drugačija, jer se vlast kontinuirano stavlja iznad države, kršeći čak i Ustav Crne Gore. Nikada Crkva nije imenovala ministre, poslanike i državne službenike, ali se zato vlast direktno miješa u kanonsko ustrojstvo Crkve i određuje ko je crkva a ko nije, narušavajući princip odvojenosti Crkve i države, piše u saopštenju. Dodaje se da Crkva nikada nije bila, niti će ikada biti protiv Crne Gore, ali neće biti ni slijepi poslušnik ateističkih vladara koji žele da je ustroje po svojim mjerilima i aršinima. Mitropolija ponavlja da Crkva nije ni protiv donošenja zakona, već isključivo protiv njegovih pojedinih diskriminatornih i antiustavnih članova kojima se vrši pravno nasilje ne samo prema Crkvi, već i prema važećem pravnom poretku Crne Gore. Ti stavovi danas su iznijeti i na sastanku članova Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji je održan u Podgorici. Episkopski savjet, koji je predvodio episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, ukazao je sagovornicima da je i stav međunarodne zajednice da se do rješenja mora doći dijalogom, uključujući ne samo primjenu, već i izmjenu spornih članova i da je to upravo ono na čemu Episkopski savjet od početka insistira. Ako je dijalog jedini put, a mislimo da jeste, čemu služe izjave sa najvažnijih državnih adresa da se Crkva bori protiv Crne Gore. Umjesto da kao svaka odgovorna i demokratska vlast čuje glas naroda, ova crnogorska pokazuje svoje totalitarne oblike i taj narod naziva izdajnicima, rušiteljima države i ludacima, navodi Mitropolija. Mitropolija ocjenjuje da su predsjednik države Milo Đukanović i premijer Marković izjavama u Ženevi pokazali da su oni i njihova partija jedini koji se stavljaju iznad Crne Gore, pretvorivši institucije sistema u mašineriju za ostvarivanje svojih političkih i partijskih interesa. Tražimo samo da se nad Crkvom primjenjuju isti zakoni koji važe za druge vjerske zajednice i za svako pravno lice u Crnoj Gori i nećemo stati u toj borbi, poručili su iz Mitropolije.

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da je premijer Crne Gore Duško Marković grubo i neodgovorno oklevetao Srpsku pravoslavnu crkvu podmećući joj ničim dokazan stav da „želi da se stavi iznad države i da ne priznaje njen suveneritet i nezavisnost“.

U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije se navodi da je istina potpuno drugačija, jer se vlast kontinuirano stavlja iznad države, kršeći čak i Ustav Crne Gore.

Nikada Crkva nije imenovala ministre, poslanike i državne službenike, ali se zato vlast direktno miješa u kanonsko ustrojstvo Crkve i određuje ko je crkva a ko nije, narušavajući princip odvojenosti Crkve i države, piše u saopštenju.

Dodaje se da Crkva nikada nije bila, niti će ikada biti protiv Crne Gore, ali neće biti ni slijepi poslušnik ateističkih vladara koji žele da je ustroje po svojim mjerilima i aršinima.

Mitropolija ponavlja da Crkva nije ni protiv donošenja zakona, već isključivo protiv njegovih pojedinih diskriminatornih i antiustavnih članova kojima se vrši pravno nasilje ne samo prema Crkvi, već i prema važećem pravnom poretku Crne Gore.

Ti stavovi danas su iznijeti i na sastanku članova Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji je održan u Podgorici.

Episkopski savjet, koji je predvodio episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, ukazao je sagovornicima da je i stav međunarodne zajednice da se do rješenja mora doći dijalogom, uključujući ne samo primjenu, već i izmjenu spornih članova i da je to upravo ono na čemu Episkopski savjet od početka insistira.

Ako je dijalog jedini put, a mislimo da jeste, čemu služe izjave sa najvažnijih državnih adresa da se Crkva bori protiv Crne Gore. Umjesto da kao svaka odgovorna i demokratska vlast čuje glas naroda, ova crnogorska pokazuje svoje totalitarne oblike i taj narod naziva izdajnicima, rušiteljima države i ludacima, navodi Mitropolija.

Mitropolija ocjenjuje da su predsjednik države Milo Đukanović i premijer Marković izjavama u Ženevi pokazali da su oni i njihova partija jedini koji se stavljaju iznad Crne Gore, pretvorivši institucije sistema u mašineriju za ostvarivanje svojih političkih i partijskih interesa.

Tražimo samo da se nad Crkvom primjenjuju isti zakoni koji važe za druge vjerske zajednice i za svako pravno lice u Crnoj Gori i nećemo stati u toj borbi, poručili su iz Mitropolije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply