Sinod SPC povlači inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona

Objavljeno: 30.01.2020, 19:42h

Odlučeno je i da se pokrene inicijativa pred crnogorskim Ustavnim sudom u koordinaciji eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Svetog Sinoda

Na proširenoj sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je pod predsjedništvom patrijarha srpskog Irineja održana danas, razmatrani su pravni koraci koji će, uz saglasnost Sinoda sa Patrijarhom na čelu, biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore, saopštila je informativna služba Patrijaršije SPC.

U saopštenju se navodi da je na proširenoj sjednici Sinoda koju je iniciralo “donošenje spornog i antiustavnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori”, jednoglasno odlučeno “da se povuku inicijative koje je tom sudu podnio advokat Miroslav Nikolić, u ime Svetog Sinoda i u ime Srpske Patrijaršije”.

“Odlučeno je i da se pokrene inicijativa pred crnogorskim Ustavnim sudom u koordinaciji eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Svetog Sinoda”, navodi se u saopštenju.

“Još jednom su svi sabrani arhijereji sa patrijarhom na čelu izrazili divljenje pred jednodušnošću naroda koji je u Crnoj Gori i šire ustao u odbranu svojih svetinja. Ovi svenarodni mirni i hrišćanski protesti su zaista glas Božji i nijesu usmjereni protiv države Crne Gore, nego su poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podjela kojima je bremenito društvo u današnjoj Crnoj Gori, budući da su učesnici ovih molitvenih litija već sve to prevazišli i sve nas pozvali na već, među njima ostvareno, jedinstvo u istini, pravdi i poštenju”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Proširenoj sjednici Sinoda SPC u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu prisustvovali su i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikijem, Episkop mileševski Atanasije i Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register