RTCG nastavlja da skriva informcije od javnosti

by | jan 29, 2020 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Media centar smatra da je u Dnevniku 2 došlo do kršenja profesionlanih pincipa i standarda RTCG neobjavljivanjem informacija, odnosno reagovanja opozicionih političkih partija u vezi sa izjavama predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, datim na sjednici Opštinskog odbora ove partije u Tivtu.

Na sjednici OO DPS u Tivtu, predsjednik ove partije je, povodom protesta u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, izjavio: “Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta”.

U ovom slučaju, došlo je do kršenja profesionalnog standarda koji se odnosi na KREDIBILITET jer “informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omugućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove. Novinari i urednici su odgovorni ne samo za ono što objave, već i za ono što prešute a od interesa je za javnost.” Tokom emisije, nakon priloga o sjednici OO DPS, koji je trajao 220 sekundi, nisu objavljena reagovanja parlamentarnih opozicionih političkih partija u vezi sa pomenutom izjavom predsjednika DPS, koja je okarakterisana kao uvredljiva za veliki broj građana koji učestvuju na protestima.

Interes javnosti je da zna što misle predstavnici opozicionih partija o izjavi predsjednika DPS.

U istoj emisiji Dnevnik 2 došlo je do kršenja profesionlanih pincipa i standarda RTCG neobjavljivanjem informacija u vezi sa održavanjem sjednice SO Pljevlja. Na toj sjednici bilo je planirano usvajanje Deklaracije u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Sjednica SO Pljevlja nije održana zbog nedostatka kvoruma, iako su se dva odbornika DPS, koja vrši vlast u Pljevljima, odazvali pozivu na sjednicu, iskazujući spremnost da raspravljaju o pomenutoj Deklaraciji. Sa druge strane, u istoj emisiji Dnevnik 2 emitovan je prilog sa sjednice SO Herceg Novi, u kojoj vlast ne vrši DPS, a koja takođe nije održana zbog nedostatka kvoruma. U prilogu su odbornici vlasti i opozicije u Herceg Novom imali priliku da saopšte svoje stavove u vezi sa dnevnim redom i neodržavanjem sjednice.

U ovom slučaju, došlo je do kršenja profesionalnog standarda koji se odnosi na KREDIBILITET.

Interes javnosti je da se upozna sa razlozima neodržavanja sjednice SO Pljevlja, sa dnevnim redom sjednice i stavovima odbornika iz vlasti i opozicije u odnosu na tačku dnevnog reda. Neobjavljivanjem informacija sa sjednice SO Pljevlja, javnost nije imala mogućnost da čuje stavove dva odbornika DPS u vezi sa Deklaracijom koja je bila na dnevnom redu, odnosno da čuje stavove odbornika DPS u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Na ovaj način TVCG nastavlja da skriva informacije od javnosti, pokazujući, po ko zna koji put, neprofesionalizam u radu i da nije u funkciji ostvarenja interesa svih građana koji i finansiraju njen rad.

Goran Đurović,
direktor Media centra

0 Comments

Submit a Comment