Piloti zabrinuti za bezbijednost letjenja iznad Crne Gore i Srbije

Objavljeno: 05.12.2019, 12:46h

Piloti su pozvali Direktorat civilnog vazduhoplovstva da sprovede vanredni inspekcijski nadzor, kao i Ministarstvo rada da pošalje inspekciju u SMATSAi

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije danas je pozvao Kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i sve nadležne institucije da omoguće da kontrolori letjenja obavljaju svoj posao na kvalitetan i zakonom propisan način.

Taj sindikat je u saopštenju izrazio zabrinutost nedavnim upozorenjem kontrolora letjenja da bezbijednost vazdušnog saobraćaja u Srbiji i Crnoj Gori može da bude ugrožena jer imaju loše uslove rada.

„Profesije pilota i kontrolora letjenja su neraskidivo povezane i čine jedinstvenu cjelinu čija je svraha bezbijednost vadušnog transporta ljudi i robe. Ukoliko je jedna cjelina u tom sistemu spriječene da u skladu sa procedurama obavlja svoj izuzetno odgovoran posao, čitav sistem je u opasnosti i postavlja se pitanje pravog krivca za takvo stanje“, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Istaknuto je da je „bolje unaprijed identifikovati krivca i ispraviti sve pogrešne stvari nego čekati i nadati se da se neće dogoditi nesreća“.

Upućen je poziv i Direktoratu civilnog vazduhoplovstva da sprovede vanredni inspekcijski nadzor, kao i Ministarstvu rada da pošalje inspekciju u SMATSA i utvrdi da li se i na koji način krše prava kontrolora letjenja i da daju nalog da se hitno otklone nepravilnosti.

Sindikat kontole letjenja je prije dva dana saopštio da SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na uslove rada kontrolora i da to može da ugrozi bezbijednost vazdušnog prostora.

Tim povodom je reagovala SMATSA objavom da se vazdušni saobraćaj u njenoj nadležnosti odvija bezbijedno i neometano i da je menadžment spreman da sasluša argumente sindikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply