SMATSA: Zlonamjerno uzbunjivanje javnosti, letovi su bezbjedni

Objavljeno: 03.12.2019, 20:56h

SMATSA je osudio “neprecizno i zlonamjerno uzbunjivanje javnosti” od strane “dijela sindikata”

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) je reagovala na tvrdnje sindikata kontrole letjenja i saopštila da se vazdušni saobraćaj u nadležnosti SMATSA odvija bezbedno i neometano, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima.

Sindikat kontrole letjenja je saopštio ranije da SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letjenja, “što može da ugrozi bezbijednost tog vazdušnog prostora”.

SMATSA je navela da nije bilo prekida u pružanju usluga korisnicima i osudio “neprecizno i zlonamjerno uzbunjivanje javnosti” od strane “dijela sindikata”, do kojeg je, kako ističu, “slučajno ili ne, nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata”.

Kako dodaju, “velika većina članova sindikata” nije upoznata sa saopštenjem sindikata, da se ne bi složila s iznijetim konstatacijama u vezi sa bezbijednošću vazdušnog saobraćaja, kao i načinom uzbunjivanja javnosti.

“Radi objektivnog informisanja javnosti, dužni smo da istaknemo činjenicu da trenutni kolektivni ugovor sa kontrolorima letjenja ističe 1. januara 2020. Menadžment SMATSA održao je dva sastanka sa Sindikatom kontrole letjenja na kojima se otvoreno i u pozitivnom kontekstu pričalo o temama koje će biti predmet pregovaranja, kao i o svim otvorenim pitanjima u vezi sa statusom i standardom kontrolora letjenja”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

U saopštenju se dodaje da je menadžment uputio poziv sindikatima da obrazuju odbor za pregovore koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata.

“Poslodavac je početak pregovora zakazao za 12. decembar. Menadžment SMATSA je spreman da sasluša argumente sindikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima”, navodi SMATSA.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply