BiH: Protest udruženja žrtava genocida zbog Handkea

Objavljeno: 19.11.2019, 12:52h

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine će 10. decembra na dan dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu održati protest

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” na mirnom protestu pred ambasadom Švedske danas su još jednom tražili da se ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost oduzme Peteru Hendkeu.

Nakon što su u ponedjeljak dobili odgovor Nobelovog komiteta, iz udruženja u novom pismu komitetu koje će, kako su rekli, biti poslato narednih dana, navode da reagovanje komiteta pokazuje da su njihovi vapaji i zahtjevi da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Nobelove nagrade opravdani.

“I Vama i drugim članovima Komiteta pruža se šansu da spasite švedsko društvo istorijske i moralne katastrofe. I ne samo to, nego da u istoriji čovječanstva Vi i švedsko društvo ne budete zabilježeni kao ključni inspiratori budućih zločina koji će biti počinjeni u ime ratnih zločinaca koji su presuđeni od strane međunarodnih sudova”, dodaje se u odgovoru, prenosi RSE

Komitet za Nobelovu nagradu je u ponedjeljak odgovoru Udruženju svjedoka i žrtava genocida BiH naveo da prihvata presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali da imaju različite stavove po pitanju književnog rada Petera Handkea.

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine će 10. decembra na dan dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu održati protest kako bi još jednom upozorili na činjenicu da, kako kažu, Peter Hendke ne može biti dobitnik ovog značajnog priznanja za književnost zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću (optuženiku za ratne zločine pred Haškim tribunalom i bivšem predjsedniku Srbije) i Radovanu Karadžiću (osuđeniku za ratne zločine u BiH) tokom rata u BIH.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply