Nobelov komitet: Handkeovo književno djelo različito razumijemo

by | nov 18, 2019 | Novosti | 0 comments

Predsjednik Nobelovog komiteta Anders Olsson je odgovorio na pismo preživjelih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini u kojem su izrazili protest zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, koji je pismo dobio.

Olsson je poručio da su primili pismo sa “zabrinutošću i dubokom tugom”.

“Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela evropske tragične istorije iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti”, navodi se u pismu predsjednika Nobelovog komiteta.

Preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputile su krajem oktobra pismo Nobelovom komitetu za književnost u kojem su izrazili protest i najdublje razočarenje zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu.

U pismu su naveli da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, koji je tokom suđenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala.

Handke je govorio i na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sprovodu u Požarevcu.

0 Comments

Submit a Comment