Sinod GPC priznao autonomiju pravoslavne crkve Ukrajine

Objavljeno: 12.10.2019, 17:10h

Grčki arhiepiskop Јeronim će od sada pominjati ukrajinskog kolegu Epifanija tokom vjerskih službi zajedno sa drugim pravoslavnim liderima

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve priznao je danas autonomiju Pravoslavne crkve Ukrajine u skladu sa zahtjevom vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, piše list Katimerini.

Ovakav potez je uslijedio nakon što je Јeronim odlučio da produži zasijedanje Svetog sinoda, koje je počelo 8. oktobra, da bi episkopi mogli da razmotre zahtjev patrijarha za davanje autonomije Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Prema navodima lista, Јeronim je otvorio tu temu tokom današnjeg zasjedanja Sinoda, što se rijetko dešava i ukazuje na namjeru arhiepiskopa da naglasi podršku Grčke pravoslavne crkve zahtjevu patrijarha, prenosi Srna.

Nakon odluke Sinoda, koga čini 80 episkopa, grčki arhiepiskop Јeronim će od sada pominjati ukrajinskog kolegu Epifanija tokom vjerskih službi zajedno sa drugim pravoslavnim liderima i biće smatran članom porodice pravoslavnih crkava.

Carigradska patrijaršija je priznala Ukrajinsku crkvu u oktobru prošle godine. Na sastanku u Carigradskoj patrijaršiji u Istanbulu, prihvaćen je zahtjev Ukrajinske pravoslavne crkve o nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply