Ukrajinska crkva postala autokefalna

Objavljeno: 11.10.2018, 19:22h

Na sastanku u Carigradskoj patrijaršiji u Istanbulu, prihvaćen je zahtjev Ukrajinske pravoslavne crkve o nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve. Nakon savjetodavnog sastanka u Carigradskoj patrijaršiji donesena je odluka da se prihvati zahtjev Ukrajinske pravoslavne Cckve. Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji. Carigradska patrijaršija ukidanjem te odluke polaže pravo na crkvu u Ukrajini, Mitropolit Francuske Emanuel je izjavio da su danas potvrdili odluku koju su ranije donijeli u vezi sa zahtjevom Ukrajinske pravoslavne crkve o nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve u Moskvi, prenosi Anadolija. On je naveo da su taj zahtjev ocijenili kao opravdan. Proglašenje odluke su pratili i mediji iz Rusije i Ukrajine.

Na sastanku u Carigradskoj patrijaršiji u Istanbulu, prihvaćen je zahtjev Ukrajinske pravoslavne crkve o nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve.

Nakon savjetodavnog sastanka u Carigradskoj patrijaršiji donesena je odluka da se prihvati zahtjev Ukrajinske pravoslavne Cckve.

Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji.

Carigradska patrijaršija ukidanjem te odluke polaže pravo na crkvu u Ukrajini,

Mitropolit Francuske Emanuel je izjavio da su danas potvrdili odluku koju su ranije donijeli u vezi sa zahtjevom Ukrajinske pravoslavne crkve o nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve u Moskvi, prenosi Anadolija.

On je naveo da su taj zahtjev ocijenili kao opravdan.

Proglašenje odluke su pratili i mediji iz Rusije i Ukrajine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register