Carigradska patrijaršija počela proces priznavanja Ukrajinske crkve

Objavljeno: 08.09.2018, 12:10

Carigradska patrijaršija je imenovala dvojicu predstavnika koji će otputovati u Ukrajinu kako bi počeli pripremni proces dodjele autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prenose mediji. Riječ je o arhiepiskopu Danili Pamfilijskom iz SAD i episkou Ilarionu Edmonstrkom iz Kanade. Ukrajinska crkva očekuje da će oni učiniti sve kako bi se stekli uslovi da se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi dodijelila autokefalnost, kao što je to najavljeno. Nešto ranije je predstavnik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Lejgoda rekao da odluka carigradskog patrijarha Vartolomeja da imenuje predstavnike u Ukrajini bez usaglašavanja s Moskovskom patrijaršijom neće ostati bez odgovora, jer to predstavlja povređivanje njene kanonske teritorije. Lejgoda je naveo i da se ipak nada da Carigradska patrijaršija „neće preduzeti nikakve korake s mogućim teškim posledicama ne samo za Ukrajinu, nego za svjetsko pravoslavlje“.

Carigradska patrijaršija je imenovala dvojicu predstavnika koji će otputovati u Ukrajinu kako bi počeli pripremni proces dodjele autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prenose mediji.

Riječ je o arhiepiskopu Danili Pamfilijskom iz SAD i episkou Ilarionu Edmonstrkom iz Kanade.

Ukrajinska crkva očekuje da će oni učiniti sve kako bi se stekli uslovi da se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi dodijelila autokefalnost, kao što je to najavljeno.

Nešto ranije je predstavnik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Lejgoda rekao da odluka carigradskog patrijarha Vartolomeja da imenuje predstavnike u Ukrajini bez usaglašavanja s Moskovskom patrijaršijom neće ostati bez odgovora, jer to predstavlja povređivanje njene kanonske teritorije.

Lejgoda je naveo i da se ipak nada da Carigradska patrijaršija „neće preduzeti nikakve korake s mogućim teškim posledicama ne samo za Ukrajinu, nego za svjetsko pravoslavlje“.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register