Poštujte Ustav i međunarodne konvencije

Objavljeno: 25.09.2019, 20:42h

Saopštenje novinara i urednika povodom najavljenih izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Novinari i urednici crnogorskih medija pozvali su danas Ministarstvo javne uprave da iz procedure povuče predložene izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama zbog predloženih rješenja kojima se u značajnoj mjeri ugrožava rad medijske zajednice.

Izmjene Zakona koje je predstavilo Ministarstvo javne uprave predstavljaju ogroman korak unazad čak i u odnosu na postojeći Zakon čija primjena je već naširoko kritikovana od strane domaće i međunarodne javnosti.

Ovo se dominantno odnosi na nova ograničenja u pristupu informacijama koja su izmjenama dodatno proširena, a državnim institucijama je ostavljeno još više prostora da, bez jasnih definisanih kriterijuma, odbiju pristup informacijama.

Na taj način se svakom državnom organu daje ogromna diskreciona moć da potpuno samostalno, bez jasno definisanih procedura, odlučuje šta je „nerazuman zahtjev“, šta je „previše zahtjeva“ i na koji način traženje informacija „mogu ugroziti rad organa“. Ovako postavljena ograničenja imaju jasan cilj da praktično ozakone dosadašnje ponašanje državnih institucija koje su potpuno samovoljno odbijale zahtjeve za pristup informacijama, naročito onima koje su mogle ukazati na postojanje korupcije ili nekog drugog kršenja zakona.

Posebno upozoravamo, da možda najproblematičnije ograničenje dolazi u predizbirbornoj godini, a odnosi se na mogućnost da političke partije budu izuzete od primjene ovog zakona. Imajući u vidu dosadašnju praksu kada je u pitanju transparentnost trošenja novca političkih partija, više je nego očigledno da predloženo ograničenje ima samo i isključivo za cilj da se sakrije politička korupcija.

Imajući u vidu sve navedeno, smatramo da predložene izmjene predstavljaju atak prije svega na istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori i imaju za cilj da se civilna kontrola rada vlasti dodatno ograniči i u potpunosti obesmisli.

Predložene izmjene Zakona se kose sa dobrom međunarodnom praksom, a u potpunoj su suprotnosti i sa višegodišnjim preprorukama Evropske Komisije koje se odnose na opštu transparentnost rada Vlade i slobodan pristup informacijama uopšte.

Usvajanje ovakvih izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama bi predstavljalo korak unazad u do sada postignutim rezultatima kada je u pitanju reforma slobodnog pristupa informacijama, ali nažalost i dokaz da Vlada uporno derogira zakone koje je ranije razvijala u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

Zbog toga pozivamo Ministarstvo da poštuje Ustav i međunarodne konvencije, i vrati na doradu predložene izmjene Zakona koje ograničavaju pravo pristup informacijama, ali i rad medija i nevladinih organizacija.

Dolje potpisani urednici i novinari,

Danilo Ajković, novinar, FOS Media

Tatjana Ašanin, urednica, TV Vijesti

Marijana Bojanić, direktorica Vijesti

Mirko Bošković, istraživački novinar

Svetlana Đokić, novinarka, TV Vijesti

Ivana Gudović, urednica, ND Vijesti

Jelena Jovanović, novinarka ND Vijesti

Jaša Jovićević, direktor, agencija MINA

Goran Kapor, novinar, ND Vijesti

Damira Kalač, novinarka, ND Vijesti

Srdan Kosović, urednik, ND Vijesti

Milica Krgović, novinarka, DAN

Danijela Lasica, novinarka, TV Vijesti

Vuk Lajović, novinar, ND Vijesti

Nikola Marković, urednik DAN-a

Draško Milačić, novinar, DAN

Milorad Milošević, novinar, ND Vijesti

Milka Tadić Mijović, direktorica CIN-CG

Marija Mirjačić, novinarka, ND Vijesti

Jovan Nikitović, novinar, Pobjeda

Ana Ostojić, novinarka, DAN

Vladimir Otašević, novinar, DAN

Mihailo Jovović, programski urednik ND Vijesti

Tina Popović, urednica, ND Vijesti

Zoran Radulović, novinar, Monitor

Mila Radulovic, urednica, ND Vijesti

Miloš Rudović, novinar, ND Vijesti

Marko Vešović, novinar, DAN

Duško Vuković, novinar

Dobrila Plamenac Vuković, urednica, PCNEN

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply