Предсједнице, организујте расправу, а маните се флоскула

by | sep 24, 2019 | Analize&Mišljenja, Priča dana | 0 comments

Поштована,

недавном Изјавом под насловом „Инфраструктура високо на листи приоритета Даниловграда”, од 18.09.2019.г. пренешеном у Дневнику националног сервиса, између осталог сте навели:

„У реконструкцији путева и осталим радовима, Даниловграђанима помаже војска, која је у тој општини увијек била радо виђен гост. Тако ће бити и у наредном периоду и на Сињајевини, гдје су планирани војни полигони, а гдје већина Даниловграђана издиже стоку. И ја и сви суграђани моји знамо да је то Влада донијела веома одговорну одлуку и да тај војни полигон ће имати бенефите за све оне људе који издижу на катунима и наравно за валоризацију Сињајевине као туристичке дестинације. Самим тим створиће се услови да се обезбиједе пристојни путеви, како би се лакше дошло до Сињајевине“.

Зато за све оне који имају дилему, имате поруку:

„Нема бојазни да ће угрожавати животну средину, само ће бити бенефита. И зато се ја чудим тим људима који организују протесте, иако Сињајевина није на нашој територији, кад погледате то су људи који како мислимо никада нијесу били на Сињајевини. Али политика је чудо. Даниловград даје пуну подршку људима који љетују на Сињајевини, а подршке не фали ни инвеститорима којих је у општини све више….“.

Веома смо изненађени оваквим Вашим реаговањем, посебно изјавом „да се чудите људима који организују протесте, иако Сињајевина није на нашој територији, кад погледате то су људи који, како мислимо, никада нијесу били на Сињајевини.

Да Вас упознамо, премда не сумњамо, да немате потпуно тачне податке, поименичне, ко је организатор протеста за спас Сиња(је)вине, а и ко су учесници на два протеста који су се одржали на врховима Сиња(је)вине, са циљем спашавања Сиња(је)вине од намјера војске ЦГ за милитаризацију Сиња(је)вине, јер је неподијељено мишљење и стручне и лаичке јавности да си тиме наноси непроцјењива штета по природу, економију и еко систем Црне Горе.

НАДАМО СЕ ДА НЕ ТРЕБАМО ПОСЕБНО ИСТИЦАТИ И ЕЛАБОРИРАТИ ВАШ СТАВ СА ЈАВНОГ ТВ СУЧЕЉАВАЊА КАНДИДАТА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ОПШТИНЕ, У КАМПАЊИ ПРЕД ПРОШЛОГОДИШЊЕ ОПШТИНСКЕ ИЗБОРЕ, ДА СЕ ПРОТИВИТЕ ИЗГРАДЊИ ВОЈНОГ ПОЛИГОНА, ОДНОСНО ДА СИЊА(ЈЕ)ВИНА ОСТАНЕ ОНО ШТО ЈЕ БИЛА- ПАШЊАК.

За Вашу информацију, само да мало разјаснимо структуру организатора и учесника протеста. Обавјештавамо Вас, да су то највећим дијелом сточари, чланови њихових породица који издижу вјековима на Сињајевину, становници општина које гравитирају Сињајевини, љубитељи природе, спортисти, еколози, биолози, планинари….

Такође Вас информишемо, да је петицију за спас Сиња(је)вине „Сачувајмо Сињајевину“ потписало преко хиљаду житеља Бјелопавлића, свих политичких опција, а Ви сте предсједница наше општине. Ипак је Сиња(је)вина неодвојив дио нас, дио наше историје, традиције, духовности, културе.

Надамо се да не требамо посебно истицати и елаборирати Ваш став са јавног ТВ сучељавања кандидата за предсједника општине, у кампањи пред прошлогодишње општинске изборе, да се противите изградњи војног полигона, односно да Сиња(је)вина остане оно што је била- пашњак.

Посебно не прихватамо Вашу констатацију „да се чудите људима који организују протесте, иако Сињајевина није на нашој територији“. То је истина. Сиња(је)вина представља екстериторијалан дио општине Даниловград, уз напомену да постоји дио Сиња(је)вине који је општина Даниловград купила новцем својих грађана, од приватних лица – Пулетића (ако не располажете купопродајним уговором радо ће мо Вам доставити).

НЕ МОЖЕМО ДА ВЈЕРУЈЕМО ДА ЈЕ ГЛАВНИ АРГУМЕНТ ДЕВАСТАЦИЈЕ ОГРОМНОГ ПРОСТОРА СИЊА(ЈЕ)ВИНЕ – ГРАДИЋЕ СЕ ПРИСТОЈНИ ПУТЕВИ. ДА ЛИ ТО ЗНАЧИ ДА УКОЛИКО НЕ БУДЕ ВОЈНОГ ПОЛИГОНА, МОЖЕМО СЕ ПОЗДРАВИТИ СА ПУТЕВИМА, А И СА ТУРИЗМОМ…

Умјесто да, као што очекујемо, да будете у свим питањима од виталног интереса за наш Град, на челу свих грађана, и штитите заједнички интерес и опште добро, Ви настојите да подржите девастацију наших катуна које ће имати далекосежне посљедице. Бранећи нашу планину и катуне наших предака од загађења и девастације, чувамо чисте пашњаке и природу за сточаре-издигаоце, будућа покољења и еколошку државу Црну Гору.

Такође Вас подсјећамо да је Књаз Никола даровао Сињ(ај)евину Бјелопавлићима, давне 1881.године и отада Бјелопавлићи, непрекидно 138 година издижу на Сиња(је)вину, а и данас су бјелопавлићки сточари најбројнији на Сињајевини. Тако да не схватамо што значи ова Ваша изјава. Имате огроман предио, назван Бјелопавлићка Сиња(је)вина, на коме je 1894. саграђена црква Ружица као знак трајне повезаности Бјелопавлића са својом планином. И Ви се тако олако одричете дијела бјелопавлићке територије (дио својина – плаћена новцем, а дио коришћење, али трајно).

Сигурни смо да знате да се Бјелопавлићи рађају са Сиња(је)вином у срцу и души, као и са свим другим дијеловима Бјелопавлића, без обзира што је кроз административну организацију Сиња(је)вина дио општине Мојковац. На Сињајевини постоји бар тридесетак „колиба“ на којима уписану својину имају становници Бјелопавлића и сада све то, са једном од највећих Бјелопавлићких сакралних и културних вриједности, црквом Ружицом, треба да постане средишњи дио војног полигона на коме се играју рата припадници бјелосвјетских армада.

НЕЧУВЕНО. СКАНДАЛОЗНО.

И једноставно кажете да је Влада донијела веома одговорну одлуку, и да ће тај војни полигон имати бенефите за све оне који издижу на катуне и наравно, за валоризацију Сиња(је)вине, као туристичке дестинације, јер ће се створити услови да се обезбиједе пристојни путеви да би се лакше дошло до Сиња(је)вине.

Не можемо да вјерујемо да је главни аргумент девастације огромног простора Сиња(је)вине – градиће се пристојни путеви. Да ли то значи да уколико не буде војног полигона, можемо се поздравити са путевима, а и са туризмом…

Опет можемо само рећи: НЕЧУВЕНО. СКАНДАЛОЗНО. ПА И НЕОПРЕЗНО.

Сама констатција да ће војни полигони донијети бенефите издигаоцима и наравно за валоризацију Сиња(је)вине као туристичке дестинације, на значи ништа, јер се не зна на чему се темељи. На којим чињеницама, фактима, анализама, плановима, од кога израђеним. Ово је изјава да се нешто изјави, без икаква утемељења на стручним, егзактним, научним, планским актима, документима, чињеницама… донијетих од релевантних или референтних организација, институција, појединаца.

Све је у домену рекла – казала, па их не можемо прихватити ни у најмањем дијелу. Треба јасно и прецизно набројати и казати које бенефите, коме, у ком обиму, ко је направио студију развоја туризма, када, шта је њоме предвиђено. Надамо се да нико није у примисли да ствара и развија нови облик туризма – милитари туризам. Да и то видимо. Сигурно би представљало новитет и раритет у свјетској теорији и пракси туризмологије.

ДА РАЗРИЈЕШИМО СВЕ НЕДОУМИЦЕ И НЕЈАСНОЋЕ, ДИЛЕМЕ КОЈЕ ОПТЕРЕЋУЈУ СИТУАЦИЈУ У БЈЕЛОПАВЛИЋИМА СИГУРНО, А И У ЦИЈЕЛОЈ ЦРНОЈ ГОРИ, ПОШТО ЈЕ ЧИТАВА ИЗЈАВА БЕЗ ИКАКВОГ СТРУЧНОГ УТЕМЕЉЕЊА, ЖЕЛИМО ПРЕДЛОЖИТИ ДА НАПРАВИТЕ ОКРУГЛИ СТО, ЈАВНУ РАСПРАВУ…НА ТЕМУ „МИЛИТАРИЗАЦИЈА СИЊА(ЈЕ)ВИНЕ – ИЗГРАДЊА ВОЈНОГ ПОЛИГОНА НА СИЊА(ЈЕ)ВИНИ: ЗА ИЛИ ПРОТИВ“.

Нећемо да се бавимо изјавама да је војска у општини Даниловград „радо виђен гост“. Замислите флоскулу радо виђен гост – гост у граду, гдје је војска деценијама саставни дио живота Даниловграда, а наш став је да је војска дио нас, због чега сматрамо да она мора бити стално на услузи грађанима и народу. Да све њене активности буду искључиво у интересу народа, а не наредбодаваца, ко зна којих и одакле, због чега нијесмо сигурни да ли да схватимо да је војска стварно гост. Ипак се надамо да је ово само случајан лапсус.

Такође, обавјештавамо јавност да ово није политичко питање што нам стално желе импутирати, па и ви у својој изјави реченицом „Политика је чудо“. Морамо рећи да се Ви бавите политиком, јер како другачије тумачити став општинског одбора странке на власти од прије неки дан да сви његови чланови, једногласно, дају подршку изградњи војног полигона на Сиња(је)вини? Као да им је то татино. Нека своје дају. Своја имања и имовину, а о оном заједничком, комунском, нека се одлучи онако као што се вазда одлучивало – скупштином Бјелопавлића. Ми мислимо да смо је направили најмање два пута, али предлажемо да покушамо да заједно направимо такав скуп. Било би добро и упутно због јединства становника Бјелопавлића.

На крају, у горњем контексту, да разријешимо све недоумице и нејасноће, дилеме које оптерећују ситуацију у Бјелопавлићима сигурно, а и у цијелој Црној Гори, пошто је читава изјава без икаквог стручног утемељења, желимо предложити да направите округли сто, јавну расправу…на тему „Милитаризација Сиња(је)вине – Изградња војног полигона на Сиња(је)вини: ЗА или ПРОТИВ“, на коме ће моћи учешће узети сви заинтересовани, без обзира на став ЗА или ПРОТИВ, да се сучеље аргументи, једни и други, па да се види стварно расположење грађана, а и стручне јавности.

Ово би сте могли предложити својим колегама из општина чији грађани издижу на Сиња(је)вину. То би био коректан и одговоран наступ локалне власти, а не само да климају сервилно на одлуке централне власти.

У очекивању конкретног и брзог одговора на предложену иницијативу, у нади да ће те добронамјерно прихвати наше реаговање, поздрављамо Вас.

Даниловград, 23. септембар 2019.г.

Предсједник УО

Мр Огњен Јововић

Предсједник Удружења сточара ”Бјелопавлићка Сињавина”

Марјан Јовановић                                                

 

0 Comments

Submit a Comment