Hoćemo život bez militarizma

by | sep 20, 2019 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Militarizam nije samo prisustvo rata već obuhvata vrijednosti koje su zasnovane na patrijarhalnim normama (hjerarhija, autoritet, poslušnost, muška snaga, ženska briga). Kulture militarizma omogućavaju da  se bez kažnjavanja sprovode  mizogini, rasistički, homofobni, klasni i ksenofobični programi  sa ciljem da se održi moć i kontrola.

Militarizam ugrožava ljudsku sigurnost i razvoj  jer se vojni programi (obuke, oružja, operacija) sprovode na štetu ekonomskog, kulturnog i duhovnog  razvoja. Velika i kontinuirana vojna potrošnja pogoršava siromaštvo i ekonomsku nestabilnost i produžava sukobe. Održivost  militarizma proizilazi iz njegove sposobnosti da predstavi budžetiranje za rat i mobilizaciju u mirnodopskom periodu kao normalne pojave, na štetu investiranja u obrazovanje i zdravlje.

Militarizam negativno utiče na okolinu. Zbog njega se troše ogromne količine zemlje, energije i drugih resursa. Onemogućava se dostupnost svima tj. upotreba resursa onima koji nemaju moć.

Militarizam ugrožava braniteljice ljudskih prava širom svijeta.

Program militarizacije se  uspješno konkretizuje pred očima apatične i davno ugasle crnogorske javnosti. Ostajemo nijemi i indiferentni na niz alarmantnih poteza tzv proevropske vlade koja se ne može podičiti boljim obrazovanjem, zdravstvom i socijalnom politikom već se hvali:

–              Pokretanjem vojne industrije (proizvodnja i trgovina oružjem, propagiranje vojnog poziva po školama, najava o građenju NATO- baze na Sinjajevini)

–              Povećavanjem prisustva crnogorskih vojnika na svjetskim ratištima

–              Obrazovanjem  srednjoškolaca i srednjoškolki  u vojnim vještinama (uspješno već tri godine organizuju vojni kamp)

–              Nabavkom  vojnih helikoptera

–              Najavom  služenja  redovnog vojnog roka

–              Budžetom za ministarstvo odbrane koje se uvećava iz godine u godinu (450 hiljada se izdvaja za članstvo u NATO alijansi)

–              Uskraćivanjem ljudskih prava,  naročito na obrazovanje i zdravlje.

Naša vlast i naše institucije nas hoće ubijediti da je to sasvim normalno u zemlji koja je na prvom mjestu u svijetu  po količini oružja u posjedu građana jer im „ratnički mentalitet“ na svim nivoima  u potpunosti odgovara i nemaju namjeru bilo šta ozbiljno uraditi na izgradnji i očuvanju mira unutar države.

Hoćemo  život bez militarizacije, političkih afera i korupcije.

Izvadimo glave iz pjeska jer nas se tiče.

Tim Anime

0 Comments

Submit a Comment