Savjet RTCG da smijeni Šundića ili podnese ostavku

Objavljeno: 24.08.2018, 14:56h

Saopštenje Media Centra povodom najave da će emisija ‘Živa istina’ biti emitovana na nacionalnom javnom servisu

Media Centar poziva članove Savjeta RTCG da bez odgađanja pokrenu postupak razrješenja v.d. generalnog direktora Božidara Šundića zbog kršenja akata RTCG.

Podsjećamo članove Savjeta RTCG na to da postupak razrješenja treba da pokrenu na osnovu člana 52 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore koji propisuje da se ovaj postupak pokreće ukoliko generalni direktor ne postupa po zakonu i opštim aktima RTCG.

V.d. generalnog direktora Božidar Šundić nije osigurao primjenu Programsko-produkcionog plana RTCG za 2018. godnu, Statuta RTCG, Pravilnika o otkupu  i emitovanju audio-vizuelnih djela nezavisnih proizvođača i Pravilnika o uslovima i načinu ulaganja u proizvodnju audio-vizuelnih djela (koprodukcija).

Menadžment RTCG je najavio početak emitovanja emisije „Živa istina“, koju proizvodi privatni medij, a takav sadržaj nije predviđen Programsko-produkcionim planom. Jedino sadržaji koji su sastavni dio ovog dokumenta mogu biti finansirani i emitovani na RTCG.

Takođe, v.d. generalnog direktora RTCG i v.d. direktora Televizije Slavko Đurđić ignorišu pravilnike koje je donio Savjet RTCG a kojima je uređena procedura otkupa nezavsne produkcije i zajedničkih ulaganja u proizvodnju medijskog sadržaja (koprodukcija). Menadžment je najavio emitovanje emisije „Živa istina“, iako je konkurs za  otkup nezavisne produkcije i koprodukciju otvoren po javnom konkursu do 18. septembra ove godine.

U samim konkursima je predviđeno da su prioriteti u otkupu nezavisne produkcije TV serijal za mlade i kratke igrane forme, a kod koprodukcije su prioritet kviz i igrani serijski program. Emisija „Živa istina“  se ne uklapa u prioritete koje je odredio sam Savjet RTCG.

Ukoliko ne razriješe dužnosti Božidara Šundića, pozivamo članove Savjeta RTCG da podnesu ostavke i tako makar ublaže lično i kolektivno posrnuće. Posebno pozivamo članove Savjeta RTCG koji su do sada pokazivali otklon od sprovođenja politike vladajuće Demokratske partije socijalista u ovom tijelu, Perka Vukotića, Vladimira Pavićevića i Milana Radovića, da konačno javno reaguju na samovolju menadžmenta i kršenje propisa, ali i na druge neprvilnosti u radu, suprotne odlukama Savjeta RTCG.

Ukoliko ova tri člana Savjeta RTCG nastave da ćute o svemu što se dešava sa RTCG, pozivamo ih, po ko zna koji put, da podnesu ostavke.

Savjet RTCG svojim djelovajem, potpomognutim odlukama većine u Skupštini Crne Gore, postao je karikatura i lišen je bilo kakvog  legitimiteta za upravljanje  dobrom svih građana.

Dragoljub Vuković, predsjednik Skupštine Media centra

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register