Crna Gora – Nije pošteno!

by | jul 8, 2018 | Analize&Mišljenja, Priča dana | 0 comments

Autor: Zelena patrola

Mini hidrocentrala tamo gdje joj mjesto nije – u NP Prokletije/Foto: zelena patrola

Vlada Crne Gore je omogućila investitorima gradnju mini hidrocentrala (MHE) na sjeveru Crne Gore. Veliki broj MHE je planiran u Nacionalnom parku Prokletije. Građani Plava i okolnih mjesta su se udružili kako bi spriječili realizaciju ovih projekata, koji ugrožavaju njihov opstanak na vjekovnim ognjištima. Jer. život bez vode je nemoguć!

———————–

Tim Zelene patrole je nedavno boravio na sjeveru Crne Gore, povodom realizacije projekta “U budućnost bez vode”, dokumentarni tv serijal “Zelena patrola na djelu”, koji finansira Western Fund.Balkans (WBF).

U prilogu je tekst koji je nastao u razgovoru sa građanima – ekološkim aktivistima – koji se bore protiv gradnje mini hidrocentrala u zaštićenim prirodnim dobrima. Ovo je problem s kojim se suočavaju sve zemlje na Balkanu.

Projekat “U budućnost bez vode”, dokumentarni tv serijal, “Zelena patrol na djelu” finansira Western Balkans Fund (WBF).

——————
– Opštiva Plav je najbogatija oblast vodenim resursima u Crnoj Gori. Zvuči nevjerovatno, da su u Nacionalnom parku Prokletije konfiskovali vodu! Projekti izgradnje mini hidroelektrana (MHE), koje je odobrila Vlada Crne Gore ne sadrže kvalitetne geološke istrage. Informacije o namjerama da se grade MHE objavljene su na sajtovima. Ovde je nivo obrazovanja građana nizak. Za informisanje ne koriste sajtove a i kada nešto pročitaju nisu uvijek u prilici da razumijju šta će to značiti za kvalitet života i životnu sredinu. Građani su se udružili, bez obzira na nacionalnost, u odbrani rijeka u Crnoj Gori, kaže Branislav Otašević, koji je bio predsjednik SO Plav u dva mandata (1978-1980, 1996 -1997.).

– Nevjerovatan je podatak da su planirali da 40 km rijeke ubace u cijevi. Ako bi se to desilo, onda bi korito rijeke postalo smetlište. Prošle godine smo organizovali niz protesta za zaštitu rijeka a protiv gradnje derivacionih MHE na sjeveru Crne Gore. Pravo da vam kažem da i ja, do prije nekoliko godina, nisam znao o pogubnim posljedicama gradnje derivacionih mini hidrocentrala. Eto, zbog već izgrađenih mini hidrocentrala, koje uzimaju vodu, divlje životinje silaze do naseljenih mjesta u potrazi za vodom, podsjeća Iber Hoti, odbornik u SO Plav.

– Ova MHE može da zaposli samo dva radnika. Dva radnika zapošljava a oko dvije i po hiljade ljudi ostaje gladno! Inače, u ljetnjim danima je u ovim rijekama mala količina vode i ako se ona stavi u cijevi, ostaju suva rječna korita. Ovdje se mrijesti potočna pastrmka, koja ne može da preživi biološki minimum. Sistem ovakvih hidroelektrana je zabranjen u cijelom svijetu. Sedamdeset kilometara cijevi je stavljeno kroz ovu šumu! To nije pošteno! Crna Gora uvozi flaširanu vodu a voda može da se pije sa ovih rijeka.I konačno, Crna Gora proizvodi više od 30% energije nego što od nje traži EU! – ističe Sandrija Marković, ekološki aktivista iz Plava.

-Vodu uzimaju u cijevi, struja ide u Italiju a s naših računa uzimaju po 4 eura. Oni, tj. investitori hoće da im mi napravimo mini hidrocentrale, da nam uzmu vodu, da nam devastiraju prirodu i da nas unište…Oni nas tako iseljavaju!Imali smo u NP Prokletije i divljeg medvjeda, i vuka i srneću divljač i risa…ali sada je sve to otišlo, zbog buke koju stvara mehanizacija prilikom gradnje MHE i nedostatka vode u vodotokovima niže od MHE, kaže Esad Gutić, ekološki aktivista iz Plava.

-Da zlo bude veće, nabavljene su kancerogene cijevi iz Turske, koje u sebi imaju azbestne niti. Voda iz tih cijevi kad izađe dolazi do izvora iz kojih se građani snadbijevaju vodom. Prvobitno su bile planirane čelične cijevi, ali se zbog uštede od toga odustalo. Najgore je to što su mlađe generacije osuđene da piju tu vodu. Građani su osiromašeni i ne mogu sebi priuštiti flaširanu vodu. Na djelu je atak na građane ovog kraja. Investitori su bez poštovanja zakonskih procedura počeli sa radovima na terenu. Uradili su put preko privatne imovine koja nije otkupljena i devastirali korito rijeke Treskavice, koja je biser naše opštine, zabrinut je Ramo Gutić, predsjednik NVO „Sačuvajmo rijeke Crne Gore“.

-Ne razumijem kako mi moramo da uvozimo vodu?! Vjerovatno se radi o nekim lobijima. Ko nam garantuje da neće biti kvarova na minihidrocentrali i da ulje koje je podmazuje neće dospjeti u vodu. Posljedice takvog zagađenja su nesagledive! – kaže Rasit Marković, ekološki aktivista iz Plava.

-I tako smo u situaciji da građani finansiraju nešto što oni ne žele! Sve te privatne kompanije na godišnjem nivou dobijaju milione eura od Vlade Crne Gore i od sredstava koja se naplaćuju od svakog građanina mjesečno po četiri i po eura, smatra Almer Mekić iz udruženja „Euromost“ iz Bijelog Polja.

– Nije mi jasno kako se dozvoljava da privatnici uzimaju vodu i ostavljaju koriti suvo. Ostavljaju ga bez flore i faune! Ako se rijeke stave u cijevi, narodu ne preostaje ništa drugo nego da se iseli, poručuje Miloš Popović, penzioner iz Murina.

– Investitori su pokušavali da nas zastraše sudom i policijom! Međutim svi su građani bili jedinstveni u odbrani rijeke. Mi smo samo branili reku! – naglašava Jordan Nikolov, ekološki aktivista iz Murina.

Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma u Republici Crnoj Gori je obećao – u načelu – predstavnicima građana koji se bore protiv gradnje MHE, u zaštićenim prirodnim dobrima, da će se upoznati sa ovom problematikom i da će imati njegovu podršku.

Građani smatraju da bi prednost trebalo dati turizmu, jer u ovom kraju ima mnogo prirodnih, istorijskih i kulturnih vrijednosti.Vodu bi trebalo sačuvati za buduće generacije!

Video je emisija “Crna Gora – Nije pošteno!“, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu“

0 Comments

Submit a Comment