Vox populi: ‘Bolji saobraćaj, bolji grad’

Objavljeno: 14.05.2018, 19:43h

Šta narod podgorički misli o saobraćajnoj infrastrukturi glavnog grada Crne Gore?

Nevladina organizacija Biciklo.me je u aprilu sprovela anketu o saobraćaju u Podgorici u okviru projekta “Bolji saobraćaj, bolji grad“. Građani i građanke (ukupno njih 1405) su odgovarali na anketna pitanja, a neki su i komentarisali. Rezultate ankete smo već objavili, a u nekoliko nastavaka ćemo predstaviti i komentare, tematski ih razvrstavajući.

Počećemo onima koji se odnose na saobraćajnu infrastrukturu, a prvo komentarima koji se tiču biciklističkih staza u Podgorici, koje su izgrađene zahvaljujući zagovaranju Bicikla.me i kontinuiranim, višegodišnjim pritiskom na vlast preko organizovanja masovnih vožnji ulicama grada.

Sudeći po komentarima, građani/građanke baš i nijesu zadovoljni urađenim.

“Biciklističke staze su loše i rizične”, glasi jedan komentar.

Dopunjava ga drugi, nešto duži i precizniji: “Biciklističke staze nijesu kvalitetno urađene, pa su uglavnom nefunkcionalne i na mnogim dionicama otežavaju kretanje biciklistima”.

Neko ko očito ne živi u centru Podgorice konstatuje da “biciklističke staze nemaju efekta”, jer se nalaze “u užem centru i ne povezuju krajeve grada da bi mogle da se koriste za prevoz do posla”. Kao primjer navodi naselja Zagorič i Donju Goricu.

Gledano iz nečije pješačke perspektive, “biciklističke staze su narušile kvalitet prostora za pješake”. Ta perspektiva je, izgleda, ‘kriva’ i za mišljenje da “biciklisti postaju možda i najcrnji ljudi u saobraćaju i ponašaju se bahato”.

Ipak, neko je poručio da je potrebno “više biciklističkih staza, kao i modifikacija postojećih”, ali je prigovoreno zbog izostanka svjetlosne signalizacije (semafora) koja je namijenjena samo za one koji pedalaju. “Na taj način bi se znatno smanjila drama o tome ko je kriv, ko je imao pravo prvenstva”.

Generalno gledano, saobraćajna infrastruktura nije dobila dobre ocjene, ali je zanimljiv komentar u kome se elaborira kako su biciklističke staze, na koje je ponosna aktuelna gradska vlast, dodatno upropastile tu infrastrukturu:

“Infrastrukturu koja nije bila dobra značajno su narusile biciklističke staze. Po pravilima, biciklistička staza je između trotoara i saobraćajne trake, što na Bulevaru Svetog Petra, u blizini mosta, nije slučaj. Najbolji dio trotoara, kojim se moglo hodati (u štiklama) je pretvoren u biciklističku stazu”.

Ova građanka (pretpostavljamo zbog onih štikli) je poručila da treba insistirati na tome da se ubuduće, pri izgradnji biciklističkih staza, obavezno renoviraju i poravnaju trotoari, kao što je učinjeno “u dijelu bulevara u blizini Alpe bara”. “Na taj način, pješaci ne bi pravili smetnje biciklistima i obrnuto”.

U jednom komentaru se pominje i nefunkcionalna pasarela (pretpostavljamo da se misli na onu zabjelsku), čija je rekonstrukcija najavljena pa zaboravljena, i sugeriše da Podgorici treba “više pasarela” i “mostova za pješake”.

Da narodu nije lasno ugoditi vidi se po kontroverznim stavovima o biciklističkim parkinzima. “Biciklistički parkinzi nemaju smisao, jer bilo koja zaštita ne obezbjedjuje sigurnost od krađe istog”, glasi jedan komentar. U drugome se neko vajka da obično ide pješke upravo zato što “nema dovoljno parking mjesta za bicikla”.

Autorka prvog komentara o parkinzima je željela da bude konstruktivna, pa je dodala: “Možda da razmislite o servisu čuvanja parking mjesta uz osobu – strazara, pri čemu bi se to naplaćivalo po satu ili kako god. Ja bih takav servis sigurno koristila, jer ovako ostavljam biciklo samo dok mi je na vidiku”.

A šta je sa parkinzima za automobile? Nema ih dovoljno, ističe se u jednom komentaru, a u drugom zapaža da se, zbog toga, “vozila parkiraju po ulici i tako guše saobraćaj”.

Neko je rekao da je “ravno nuli” ulaganje u infrastrukturu tokom posljednjih pet godina.

“Saobraćanja infrastruktura je zaostala, i folozofija i pristup planiranju iste je odavno zastario i neadekvatan. Većina projekata se radi ad-hoc i bez promišljanja”, komentar je kojim završavamo ovaj kratki vox populi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register