Krivična prijava

by | mar 31, 2018 | Analize&Mišljenja | 0 comments

SPECIJALNOM DRŽAVNOM TUŽIOCU

PODGORICA

Na osnovu člana 193a i 416 Krivičnog zakonika a u vezi člana 3 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i člana 22 Zakona o izboru predsjednika Crne Gore, podnosimo sljedeću:

K R I V I Č N A  P R I J A V A

Protiv:

  • NN LICA (poznato kao Milo Đukanović).
  • NN LICA (poznato kao Predsjednik Vlade Crne Gore G-din Duško Marković).
  • NN LICA (poznato kao Damir Šehović).
  • NN LICA (poznato kao Zorica Kovačević).
  • NN LICA (poznato kao Predrag Bošković).
  • NN LICA (poznato kao Ivan Brajović).
  • NN LICA (poznato kao Milutin Simović).

    Zbog toga što su prijavljena lica dana 28.03.2018. godine, u periodu između 15:00h i 23:55h, u Opštini Nikšić, prilikom održavanja predsjedničke konvencije predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića, svjesni svog djela čije su izvršenje htjeli i svjesni da je njihovo djelo zabranjeno na štetu Države Crne Gore, zloupotrijebili objekte, finansijska sredstva, vozila, tehnička sredstva, gorivo, mazivo, dnevnice vozača i obezbjeđenja i drugu državnu imovinu u svrhu kampanje čime su počinili krivična djela iz člana 193a Krivičnog zakonika Crne Gore i 416 Krivičnog zakonika Crne Gore te člana 22 Zakona o izboru predsjednika Crne Gore.

    Sve naprijed navedeno na način što su prijavljena lica u spornom periodu na konvenciji Predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića očiglednom namjerom, svjesni da troše  novac građana Crne Gore-budžeta, državne resurse-materijalnu imovinu i na kraju angažujući zaposlene iz državne uprave, a sve iskorišćavanjem svog službenog položaja, iako su svjesni da usljed toga nastupa teža povreda prava i imovinska šteta Državi Crnoj Gori pristupili konvenciji  korišćenjem svih njima dostupnih državnih resursa čime su nanijeli štetu koja prealazi iznos od 30.000,00 €.

    Dokaz: – Snimak predsjedničke konvencije predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića od

    28.03.2018. godine.

    Predlažemo:

    • Da se pred Specijalnim državnim tužilaštvom Podgorica kao stvarno i mjesno nadležnim pozovu prijavljena lica kako bi dali izjave na sve naprijed navedene okolnosti. Obzirom da se radi o licima koja su mandatari u Vladi Crne Gore, te o licima koja su zapošljena na visokim državnim funkcijama to tužilaštvu neće biti problem da ova lica pozove i uzme izjave kako bi se u što kraćem roku pokrenuo Krivični postupak.
    • Posebno predlažemo da se pregledaju svi raspoloživi video snimci sačinjeni u dvorani gdje se održavala konvencija, te da se po službenoj dužnosti pribave snimci kamera video nadzora unutrašnjosti i spoljašnosti objekta u kojem je održana konvencija.
    • Predlažemo da se izvrši uvid u putne naloge državnih službenika za dan 28.03.2018. godine iz kojih će nesumnjivo proisteći činjenica da su bili na konvenciji i time zloupotrijebili službeni položaj i državne resurse.
    • Predlažemo da se sa portala, javno dostupnih društvenih mreža izuzmu snimci i slike sa kojih će se na nesumnjiv način vidjeti da su se zloupotrijebili državni resursi.

    Obrazloženje:

    U cilju održavanja konvencije predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića prijavljena lica su svjesno postupala i korišćenjem državnih resursa, automobila, tehničke opreme, ljudstva, goriva i ostalo potpomogli održavanju konvencije. Na ovaj način su prijavljena lica kao i sam Predsjednički kandidat izvršili krivična djela i povredu člana 22 Zakona o izboru predsjednika Crne Gore.

    Imajući u vidu navedeno očigledno je da na strani prijavljenih lica, postoji osnovana sumnja da su počinila krvična djela predviđen članom 193 a i 416 Krivičnog zakonika jer su zloupotrijebili objekte, finansijska sredstva, vozila, tehnička sredstva i drugu državnu imovinu u svrhu kampanje čime je oštetećen Budžet Crne Gore za iznos koji prelazi 30.000,00 €, te s toga predlažemo da Specijalni državni tužilac u Podgorici, kao nadležni, pokrene krivični postupak protiv svih prijvaljenih lica i drugih NN lica Opštinskih funkcionera na čelu sa gradonačelnikom G-dinom Veselinom Grbovićem.

    Podgorica, 30.03.2018. godine.

    Građanska akcija Budva

    Štab Predsjedničkog kandidata
    Vasilija Miličkovića

  • 0 Comments

    Submit a Comment