Po milion dinara dječacima koje je zlostavljao Pahomije

by | apr 30, 2014 | Novosti | 0 comments

Četvorici dječaka koje je, prema navodima optužnog predloga nekadašnjeg Opštinskog javnog tužilaštva u Vranju zlostavljao vladika vranjski Pahomije (Tomislav Gačić), isplaćena je odšteta od po milion dinara.

Kako je naveo državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, dokument o poravnanju kojim se Ministarstvo pravde obavezalo da dejčacima isplati pomenutu sumu potpisan je 30. marta ove godine, piše Politika.

“Presudom Vrhovnog suda Srbije (VSS) po zahtevu za zaštitu zakonitosti koje je podneo republički javni tužilac, stvoren je osnov da Ministarstvo pravde, bez obzira na to što ne postoji zakonska i sudska obaveza, zaključi poravnanje. Za isplatu štete nije postojao zakonski okvir, ali moralni jeste. Pozivajući se na presudu VSS-a koja ne utvrđuje da li je neko kriv, ali utvrđuje da je postupak ometan i da je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, čime je dečacima naneta šteta, odlučili smo da isplatimo odštetu”, izjavio je Homen za Politiku.

Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju je 21. aprila 2003. podnijelo optužni predlog kojim se okrivljeni vladika Pahomije teretio za seksualno zlostavljanje četvorice dječaka neutvrđenog dana tokom ljeta 1999, 2. januara 2000. i 2001. i neutvrđenog dana krajem maja 2002.

Vladika je u dva slučaja oslobođen odgovornosti, dok je u odnosu na druga dva nastupila apsolutna zastarelost.

0 Comments

Submit a Comment