Javno pitamo, javno nam odgovorite

Objavljeno: 28.02.2013, 19:47h

Otvoreno pismo Nenada Čobeljića, predsjednika Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore, predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.

Poštovani gospodine Vujanoviću,
Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore, od svog osnivanja 05. oktobra 2010. godine, insistira na dijalogu kao najprihvatljivijem i najplodotvornijem načinu za rješavanje brojnih problema iz oblasti prava po osnovu rada i radnih odnosa i poštovanja ljudskih prava i sloboda u Vojsci Crne Gore.

I ako je dijalog prepoznata civilizacijska tekovina u rješavanju konflikata i problema, njegov značaj u rješavanju problema u Vojsci Crne Gore je u potpunosti zanemaren. Umjesto dijaloga prišlo se sili, koja nije riješila probleme ali je svakako iza sebe ostavila značajne i duboke posledice posebno na žrtvama njene upotrebe ali i na ukupne odnose u Vojsci.

Suočeni sa takvim odnosom nadležnih SOVCG se okrenula dijalogu preko sredstava javnog informisanja, obratila se za pomoć domaćoj i međunarodnoj javnosti i institucijama koja, kao što je poznato, nije izostala i koja je presudno uticala da se zaustavi bezumna hajka protiv nas. A mi smo jedino insistirali da se problemi stave na sto i priđe njihovom rješavanju.

Na žalost, odnos sa pozicije sile, balkanska tekovina, ostao je na snazi do danas s tim što je svoj brutalni oblik zamijenio perfidnim. Rezultati takvog odnosa su i dalje neriješeni brojni i značajni problemi, ignorisane posledice i izostanak odgovornosti.

Naše današnje obraćanje Vama je takođe posledica izostanka dijaloga i socijalnog dijaloga u okviru institucija sistema a prije svega na nivou Ministarstva odbrane.

Obraćamo Vam se, javno, kao Predsjedniku Savjeta za odbranu i bezbjednost, Vrhovnom komandantu i Predsjedniku države, s molbom, da isto ovako javno, odgovorite na pitanja:

• Zašto je zaposlenima u Vojsci oduzeto ili bolje rečeno oteto pravo na plaćeni prekovremeni, noćni i rad neradnim danima i praznicima? Zašto Ustavni sud nije ni razmatrao da li ovo pravo pripada zaposlenima u Vojsci već je na perfidan način okrenuo leđa Ustavu i pravima građana Crne Gore, bez moralne i profesionalne snage da prizna obespravljenost i diskriminaciju nad zaposlenima u Vojsci?

• Zašto zaposleni u Vojsci već duži niz godina nisu kolektivno osigurani? Zašto smo po tom pitanju i pravu uskraćeni u odnosu na zaposlene u svim ostalim institucijama Crne Gore? Zašto su po tom pitanju ignorisni svi naši zahtjevi upućeni Ministarstvu odbrane? Zašto su za Ministra odbrane tajna podaci o sprovedeim mjerama propisanih Zakonom o zaštiti na radu, pa su isti nedostupni SOVCG?

• Zašto Zamjenik osnovnog državnog tužioca kasni 392 dana sa dostavljanjem Rješenja o odbijanu krivične prijave? Da li je neko zbog toga odgovarao?

• Zašto je Ministarka odbrane ignorisala brojne zahtjeve SOVCG za razgovor, za socijalni dijalog, za ostvarivanje prava po osnovu sindikalnog rada i djelovanja i brojne druge? Zašto je ignorisala zahtjeve u kojima smo jasno ukazivali na nezakonito i neustavno postupanje određenih lica u MO i VCG?

• Zašto nam nije dozvoljen pristup informacijama koje su po zakonu dostupne svim zaposlenima u MO i Vojsci? Zašto nama u SOVCG nisu dostupne? Da li je razlog izražena sumnja da se u traženim dokumentima nalaze ozbiljni pokazatelji nezakonitog i neprofesionalnog postupanja, na štetu zaposlenih, Vojske i Države Crne Gore?

• Da li ste u toku, da li se neko zabrinuo nad sudbinama vojnika Pavlovi Duška i Stanišić Dušana kojma je prekinuta profesionalna vojna služba bez i jednog valjanog razloga a kao posledica antisindikalne hajke? Imate li ikakve informacije o njima? Šta je sa ostalim žrtvama antisindikalnog djelovanja i diskriminacije u Vojsci? Zašto je preko 200 zaposlenih napustilo SOVCG? Da li Vam je prisutna činjenica da ova agonija traje preko dvije godine a da se ne preduzima ništa na ublažavanju posledica iste?

• Zašto su vojnici po ugovoru zaboravljeni u Uredbi o zaradama i naknadama, zašto je ta uredba ignorisala članove Zakona o Vojsci, odnosno prava koja im po zakonu pripadaju? Zašto su po brojnim pitanjima diskriminisani u odnosu na ostale profesionalne pripadnike Vojske?

• Zašto su Novoj Vojsci ukinuta brojna prava, zašto nam je standard ispod prosječnog u državi?

• Zašto snosimo troškove prevoza čak i u uslovima kada zbog potreba službe dužnost obavljamo u drugom garnizonu?

• Zašto se na teretu i na štetu zaposlenih u Vojsci motivišu lica za odlazak u ISAF i druge međunarodne misije?

Brojna su pitanja a još brojniji problemi u MO i VCG koji zahtijevaju hitno sagledavanje i rješavanje. Isti su se usložili i nagomilali upravo zbog njihovog ignorisanja od strane Ministarstva odbrane.

Insistiramo da se ovi problemi više ne guraju pod tepih već da se planski i odgovorno pristupi njihovom rješavnju. U SOVCG rješavanje ovih problema vidimo u dijalogu unutar institucija sistema, neodložnom dijalogu i neophodnom međusobnom uvažavanju.

Očekujemo Vaš odgovor i postupanje.

S poštovanjem,

Predsjednik

Nenad Čobeljić

————————–

Napomena: Naslov je dao PCNEN

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register