Skupština da pomogne rad NVO

by | jul 5, 2011 | Analize&Mišljenja | 0 comments

CRNVO je uputio poslaničkim klubovima u Skupštini CG zahtjev za održavanje hitnih sastanaka u cilju unapređenja Prijedloga Zakona o nevladinim organizacijama koji će uskoro razmatrati ovo tijelo.

Dalji rad i funkcionisanje nevladinih organizacija u Crnoj Gori dovedeno je u pitanje jer je neizvjesno koliko će sredstava na godišnjem nivou biti opredijeljeno za finansiranje projekata nevadinih organizacija. Vlada Crne Gore nije prihvatila inicijativu 54 NVO kao ni preporuku Savjeta za saradnju Vlade Crne Gore i nevladinih organizacija za zakonsko ustanovljenje minimalnog procenta tekućeg budžeta koji se usmjerava za finansiranje projekata NVO.

Prethodno odbijane inicijative nevladinih organizacija jasan je signal da još uvijek ne postoji svijest o potrebi kvalitetnog finansiranja NVO koje svojim angažovanjem doprinose rješavanju problema građana Crne Gore ali i realizaciji javnih politika koje upravo donose organi državne i lokalne uprave.

Prijedlog Zakona o nevladinim organizacijama ustanovio je dosta obaveza za NVO, što smatramo neophodnim, ali je izbjegnuto uređenje značajnog segmenta saradnje javnog sektora sa nevladinim organizacijama a koje podrazumijeva kvalitetno rješenje pitanja finansiranja od kojeg zavisi dalji rad i razvoj nevladinih organizacija.

Vjerujemo da će Skupština Crne Gore uvažiti argumente nevladinih organizacija u pravcu unapređenja procesa finansiranja i pokazati na djelu odnos prema NVO.

Važnost saradnje sa NVO, prepoznata je i kroz same preporuke Evropske komisije a od njihove uspješne realizacije zavisi utvrđivanje datuma otpočinjanja pregovora o pristupu Crne Gore Evropskoj uniji.

Zemlje regiona izdvajaju značajna sredstva iz javnih fondova za NVO: Hrvatska (u 2010. Godini oko 160 miliona eura-između 0,9% i 1,00% tekućeg budžeta), Bosna i Hercegovina (oko 60 miliona eura), Srbija (oko 100 miliona eura).

S poštovanjem,

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Ana Novaković, izvršna direktorka

0 Comments

Submit a Comment