Tko je sve dijelio BiH?

by | okt 30, 2009 | Drugi pišu | 0 comments

Piše: Igor Zovko

BiH je odavno jedinstvena. U podjelama. Društvo je jedinstveno podijeljeno na nešto kao kaste u Indiji u kojoj se viši slojevi ne petljaju sa sirotinjom da se potomcima ne bi osigurala loša karma, odnosno sudbina.

Takvih društvenih podjela ima svugdje. Primjerice, teško će se kćerka tajkuna u bilo kojoj zemlji zaljubiti u poštara iz jednostavnog razloga. Te se "kaste" uopće ne susreću. No, ljubav koja u normalnim zemljama ipak ne bi trebala imati granica, u BiH je odavno omeđena. U "kastama" u BiH ako se i susretnu takve suprotnosti, rezultat je sljedeći – magistrica u Mostaru čisti stubišta jer je nitko ne želi zaposliti zbog njezina neodređenog podrijetla, a ne zbog njezine sposobnosti i znanja.

BiH – ujedinjena i jedinstvena u podjelama

A i to školovanje u BiH je jedinstveno podijeljeno. Tiskane su knjige za školu u kojima se djecu učilo da vukovi žive na stablima. U drugim knjigama vuk je živio na zemlji. Podijeljene su škole i po etničkim programima, ali su u svojoj biti jedinstvene. Djecu u svim krajevima BiH uče nepotrebne stvari, torbe su im teške poput kamenja, a djeca ne znaju što su naučili.

Podijeljeno je i visoko obrazovanje koje je – jedinstveno. Većina onih koji diplomiraju ne pronađu posao u svojoj struci. Jedinstveno se govori o kupovanju ispita u svim obrazovnim institucijama. Tako je podjela na naše i njihove fakultete u osnovi jedinstvena – nedjeljiva – kao u vicu: Parkirao vozač autobusa negdje u BiH i rekao putnicima: Stojioa pola sata. Možete popit kafu, pojest burek ili završit fakultet.

Podijeljena je i u pitanju rada, plaća i punjenja državnog proračuna. Jedni ga pune manje, drugi više, ali svi zajedno od toga nemaju puno koristi. Takvo stanje jedinstveno je u cijeloj BiH.

Podijeljeni političari jedinstveno dobro žive od znoja jedinstveno podijeljenih naroda, svojih glasača.

Dok se takav radnički puk glođe oko životno manje važnih stvari, gospodarstvenici su jedinstveni. Nitko se od gospodarstvenika ne odriče kolača na tržištu primjerice u Sarajevu, Banjoj Luci ili Širokom Brijegu i po ekonomiji, to je sasvim normalno. Njima je jedinstvena BiH kao tržište dobro. No, njihovim radnicima nije, iako opstojnost tvrtke, dakle i radnika, ovisi i o  potrošačima u drugom etničkom dijelu BiH.

Tako se mirne duše može reći da je BiH zbilja posebna zemlja – jedinstvena u podjelama.

Podijelili su je tko je god mogao: ratni osvajači, domaći i strani hohštapleri, neinformirana široka masa. Dijele je ljudi koji se ne slažu s tuđim mišljenjima pa su jedni drugima, ovisno o komu je riječ, ustaše, četnici i balije.

Podijelili su je intelektualci, kvazintelektualci i najvažnije – podijelila ju je  međunarodna zajednica i to onog dana kada je mogla spriječiti rat, a nije. Zato je jedinstvena  podjela i na viđenje uređenja zemlje – crtaju se nacrti uređenja BiH prema kojima su apstraktne slike Vasilija Kandiskog hiperrealizam. Jedni žele što druga dvojica ne žele, treći želi ono što je drugome svejedno a prvome neprihvatljivo. Drugome je neprihvatljivo sve što nije onako kako on želi. Treće boli briga, i žele samo da ih se ne politički ne dira. Zbog toga je jedinstvena i podijeljenost međunarodne zajednice.

Slučaj Biljane Plavšić

Ta ista međunarodna zajednica jedinstvena je u BiH samo u pitanju zaštite svog kapitala i pranja prljavog novca. Dok je potkupljivih političara,  u BiH će se uvijek naći jedinstveno trusno tlo, kojim drmaju stranci koji iz tog rudnika jada i bijede izlaze sretni i bogati. Za prljave ruke ionako ih nitko ne pita. Barem je prljave ruke u BiH najlakše oprati. I novac. Tako će biti i sa slučajem Biljane Plavšić. Jedinstvena prilika da se narodi u BiH ujedine u podjeli o viđenju pravde međunarodne zajednice kojoj status jedinstvene a podijeljene zemlje najviše odgovara. Jer da nije tako, odavno bi oni našli najbolje rješenje za BiH. A ovo sada uređenje definitivno je dobro strancima i domaćima   koji od tuđe muke jako dobro žive. Uostalom, jesu li te sile ratne zločince na Nurnberškom suđenju  puštali na slobodu zbog dobrog vladanja?

Pincom.info

0 Comments

Submit a Comment