Prikažite Rat za mir

Objavljeno: 29.09.2009, 14:58h

Pismo generalnom direktoru RTCG Branku Vojičiću

Pismo generalnom direktoru RTCG Branku Vojičiću

Poštovani gospodine Vojičiću,

Imajući u vidu da se ove godine 1. oktobra navršava osamnaest godina od započinjanja opsade Dubrovnika, kao i javni interes suočavanja sa prošlošću i tim događajem u kojem su učestvovali mnogi građani Crne Gore, članice Koalicije za REKOM* iz Crne Gore predlažu da javni servis RTCG tom prilikom prikaže dokumentarni film Rat za mir, autora Koče Pavlovića, čiji je producent bila i Radio televizija Crne Gore, kao i razgovor sa autorima i bar jednim gostom iz Dubrovnika, na primjer, gospodinom Lukom Brailom, novinarem koji je posebno pomno istraživao taj događaj.

Na taj način, RTCG bi nastavila sa dobrom praksom započetom obilježavanjem godišnjice ratnog zločina protiv izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, kada je prikazan film Karneval autora Alena Drljevića i Šekija Radončića i napravljen razgovor sa jednim od autora filma.

Film Rat za mir je prikazan na nekoliko festivala u inostranstvu, ali i pored ugovora o produkciji sa RTCG nikada nije emitovan na mediju koji vodite. Imajući u vidu i vaš lični angažman u doprinosu suočavanju sa prošlošću, vjerujemo da ćete imati razumijevanja da se film ove godine prikaže i omogući diskusija o ratnim događajima devedesetih godina prošlog vijeka u kojima je Crna Gora imala učešća.

S poštovanjem,

Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava
Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje
Mr Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava
Omer Šarkić, građanin
Sonja Radošević, novinarka
Milka Tadić Mijović, Monitor
Sead Sadiković, TV Vijesti
Veseljko Koprivica, Monitor
Jakub Durgut, Udruženje građana Bukovice
Ljupka Kovačević, ANIMA
Mirjana Kuljak, Univerzitet Crne Gore
Momčilo Radulović, Evropski pokret u Crnoj Gori
Duško Vuković, PCNEN
Ana Novaković, Centar za razvoj nevladinih organizacija
Stevo Muk, Institut Alternativa
Ljubomirka Mira Asović, Liga žena glasača
Alit Asović, Međunarodni forum Crna Gora
Velija Murić, Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava
Zlatko Vujović, Centar za monitoring
Petar Komnenić, Radio Slobodna Evropa
Biljana Jovićević, Radio Slobodna Evropa
Šeki Radončić, novinar
Ljiljana Raičević,  Sigurna ženska kuća

Dodatna informacija:

*KOREKOM je Koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koji se zalažu za osnivanje REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije).

U post-jugoslovenskim društvima ratni zločini koje je počinila druga strana se ističu, često i preuveličavaju, dok se vlastiti relativiziraju, minimiziraju i pravdaju zločinima drugih. Postoji jaka identifikacija i solidarnost sa optuženima za ratne zločine iz vlastite zajednice i olako optuživanje drugih. Žrtve su zaboravljene u javnosti, bitne su samo prilikom ceremonija. Sudbina 16.252 nestalih je još uvek nerazjašnjena a brojne grobnice neotkrivene. Ne postoji politički interes za utvrđivanje činjenica o tome šta se desilo u prošlosti, a izostaje i neophodan pritisak kritičke javnosti.

Inicijativa REKOM se zalaže za osnivanje međudržavne [regionalne] i nezavisne komisije, sa mandatom da ustanovi i javno iznese činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i sudbinu nestalih.

Istorijat inicijative

U cilju upozorenja vlasti i javnosti na obavezu i potrebu suočavanja s prošlošću, tri nevladine organizacije za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo (FHP), Documenta i Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) pokrenule su u maju 2006. debatu o mehanizmima za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima u nekadašnjoj SFRJ. Tada, na Prvom Regionalnom forumu za tranzicionu pravdu, održanom u Sarajevu, učesnici iz post-jugoslovenskih zemalja, aktivisti za ljudska prava, mladi, predstavnici udruženja žrtava, žrtve, veterani, novinari, umjetnici, pisci, sudije, tužioci i eksperti za tranzicionu pravdu ocijenili su da je za djelotvorno suočavanje s naslijeđem prošlosti neophodno uvažavanje regionalnog pristupa i konteksta u kojem su zločini počinjeni.

U međuvremenu, inicijativa o regionalnom pristupu i kontekstu prerasla je u inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriji bivše SFRJ (REKOM). Inicijativa za osnivanje REKOM predstavljena je na Regionalnim konsultacijama sa udruženjima žrtava, 9. maja 2008. u Podgorici.

Peti Forum, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje i Akcije za ljudska prava u ime KOREKOM-a, održan u maju 2009, u Bečićima je okupio 316 učesnika u regionu i predstavlja najveći skup te vrste do sada organizovan.

Cilj REKOM-a je stvaranje tačnog, zvaničnog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i sprječavanje ponavljanja zločina.

Za više informacije posjetite sajt www.korekom.org  

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register