Drakonske kazne za medije

Objavljeno: 01.09.2009, 08:58h

Uprkos kritikama stručne javnosti i strukovnih udruženja, za izmene Zakona o javnom informisanju glasalo 125 od 225 prisutnih poslanika

Uprkos kritikama stručne javnosti i strukovnih udruženja, za izmene Zakona o javnom informisanju glasalo 125 od 225 prisutnih poslanika

Piše: M. Čekerevac

Narodna skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o javnom informisanju, koje predviđaju drakonske kazne za novine u vrednosti prihoda od sedmodnevnog tiraža i prodatog oglasnog prostora ako, recimo, objave informaciju koja ugrožava maloletnike ili oglase nekog krivim bez postojanja pravosnažne presude. Amandmanima je uvedena skala kažnjavanja od 25 do 100 odsto tiraža i oglasnog prostora, a o tome odlučuje sudija. Zakon pravi razliku da li je informacija objavljena na naslovnoj ili na unutrašnjim stranama, kao i da li je prekršaj ponovljen ili je učinjen prvi put.

Vesna Pešić i Žarko Korać protiv

Vesna Pešić i Žarko Korać ostali su dosledni, pa su bili u sali i glasali protiv zakona uprkos tome što je njihov poslanički klub LDP podržao zakon.

Od prisutnih 225 poslanika, 125 poslanika vladajuće koalicije i opozicionog LDP-a, juče je glasalo „za", 88 poslanika SRS-a, DSS-a, NS-a i JS-a bilo je „protiv", 11 socijalista bilo je uzdržano, a naprednjaci nisu bili u sali.

Amandman koji je podnela Marina Toman (SRS), a koji je „presudio" da LDP, ipak, podrži zakon, ukinuo je odredbu po kojoj bi medij kome je račun u blokadi duže od 90 dana bio ugašen. Za ovaj predlog glasalo je 198 poslanika. Pored ovog usvojeno je i šest vladinih amandmana.

Protest UNS-a

Članovi Udruženja novinara Srbije održali su juče protest ispred Doma Narodne skupštine na kojem su zatražili od poslanika da ne glasaju za izmene Zakona o informisanju i predali im peticiju sa potpisima više od 600 novinara kojom ih pozivaju da to ne čine.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović rekla je da će u slučaju usvajanja zakona, UNS zatražiti od predsednika Srbije Borisa Tadića da ga ne potpiše, od Ustavnog suda da oceni njegovu ustavnost, kao i da će uputiti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ona je dodala da je javna rasprava, iako zakasnela, pokazala da su evropske ustanove, domaći medijski i pravni eksperti saglasni sa stavom UNS-a da je zakon „antievropski, antiustavan i antidemokratski".

„Ovo nije buna protiv vlasti, ovo nije protiv vlade. Ovo je samo da pokažemo da stojimo iza svojih reči", navela je Smajlović.

Iako je prvobitno zakon predviđao postojanje obaveznog osnivačkog uloga od 50.000 evra, kao i veće kazne za medije koji krše zakon, nakon kritika javnosti i strukovnih udruženja, vlada je amandmanima ukinula obavezu postojanja osnivačkog kapitala.

Predviđena je i obaveza upisa medija u Registar javnih glasila i precizno definisane kazne za nepoštovanje te odredbe.

Vlada je amandmanima prepolovila kazne za neobjavljivanje impresuma, nepoštovanje obaveze da glavni i odgovorni urednik ima prebivalište u Srbiji, objave informacija koje ugrožavaju ishod krivičnog postupka i neobjavljivanje ispravke.

Kao što su i najavili u julu, kada je glasanje odloženo na mesec dana, svi opozicionari su održali reč i juče ujutro došli u parlament u punom sastavu, ali je vladajuća koalicija, ipak, uspela da „namakne" većinu za usvajanje zakona. PUPS je, bukvalno 15 minuta pre glasanja, odlučio da glasa „za", pošto je bilo jasno da ni sa deset glasova opozicionog LDP-a zakon ne može da prođe. Osim PUPS-a i LDP-a, vladajućoj koaliciji su svojim glasovima pomogli i Vladan Batić (DHSS) i bivši radikal Jovan Damjanović.

Koliko su vladajućoj koaliciji bili važni svi glasovi podrške zakonu, najbolje svedoči glasanje o zakonu u načelu, kada je u sali bilo 249 poslanika, dakle svi, osim Rize Halimija (KAPD), koji, kako je ranije i najavio, nije želeo da učestvuje u glasanju. Od 249 poslanika, koliko ih se izjašnjavalo 125 ih je bilo „za", a na suprotnoj strani 124, dakle samo jedan glas manje na „tasu" vlasti i zakon ne bi prošao. Naprednjaci Tomislava Nikolića bili su u sali i glasali protiv zakona u načelu.

NUNS traži neselektivnu primenu Zakona o informisanju

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je juče nadležne organe da „odgovorno i neselektivno primenjuju izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, a vlast da bez zastoja predloži, usvoji i potom u optimalnom roku sprovede obećanu medijsku strategiju i reformu medijskog zakonodavstva", prenosi agencija Beta.

NUNS je u saopštenju pozivao predlagače da izmene i dopune tog zakona hitno upute na ekspertizu odgovarajućim međunarodnim institucijama i da kroz najavljenu reformu medijskog zakonodavstva otkloni nedostatke, pre svega, restriktivnost odredbe o obaveznom upisu glasila u registar. „Iako je tokom iznuđene javne rasprave, vođene paralelno sa skupštinskim postupkom, predlog izmena i dopuna u značajnoj meri popravljen prihvatanjem primedaba stručne javnosti i poslaničkih amandmana, NUNS još jednom izražava nezadovoljstvo zbog nepotrebne hitnosti postupka i netransparentnosti u donošenju zakonskih izmena", navedeno je u saopštenju.

To udruženje je upozorilo Ministarstvo kulture, vladu i skupštinu da najavljenu medijsku strategiju i reformu ne mogu predlagati i usvajati bez konsultacija sa stručnom javnošću, medijima i njihovim udruženjima.

Posle usvajanja zakona, Moma Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS-a, koji je do tada izbegavao novinare, objasnio im je da je njegova stranka promenila stav i odlučila da pet njenih poslanika, ipak, glasa za zakon, jer je „došlo do nekih dogovora u vladi".

Bivši radikal Jovan Damjanović rekao je za „Politiku" da je odlučio da glasa za zakon zbog „političkih dogovora i evropske budućnosti".

I Vladan Batić je glasao „za", iako nijedan njegov amandman nije usvojen i iako je tvrdio da zakon treba povući iz procedure, jer ga „ništa popraviti ne može". Inače, svi Batićevi amandmani glasili su „briše se", a podneo ih je na svaki član. Juče, kako je rekao, nije video razlog da ne podrži zakon, s obzirom na to da su usvojeni neki amandmani.

Čedomir Jovanović je podršku LDP-a zakonu objašnjavao evropskim putem Srbije. On je, takođe, podsetio da je razgovarao sa OEBS-om i NUNS-om, te da je, uz prihvatanje amandmana, zakon prihvatljiv. Tomislav Nikolić, lider naprednjaka, rekao je da je posle glasanja u načelu pozvao sve opozicionare da izađu iz sale i da „ne učestvuju u izglasavanju nakaradnog zakona". Njegova želja, kako je rekao, bila je da u sali ostanu samo oni koji su za zakon, „da ih tako ogolimo". Međutim, njegov gest opozicionari nisu baš razumeli, pa je Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, osim što to nije imalo nikakvog smisla, doprineo konfuziji. Aligrudić kaže da naprednjaci nisu ispoštovali dogovor opozicije. Nikolić, međutim, odgovara: „On laže da smo imali bilo kakav dogovor i da sam ga ja izigrao. Simptomatično mi je da DSS poslednjih dana napada SNS više nego DS".

Zakon sadrži nedostatke

Beogradski centar za ljudska prava juče je izrazio zabrinutost zbog usvajanja Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju jer „sadrži nedostatke čije će se loše posledice dugo ispoljavati".

U saopštenju centra navodi se da je „loša praksa zakonodavnih organa u Srbiji da po hitnom postupku usvajaju predloge zakona o kojima prethodno nije bilo nikakve javne debate i o kojima stručna javnost nije bila u prilici da se izjasni". „Razumljiva je potreba da se medijska scena u Srbiji uredi i da se spreči divljanje neodgovornih urednika, novinara i vlasnika sredstava za javno komuniciranje, koji se ne ustežu da vređaju čast i ugled pojedinaca i grupa i koji pokazuju potpuni prezir za istinu", navodi se u saopštenju i ocenjuje da se to moglo postići „doslednom i progresivnom primenom postojećeg zakonodavstva".

U saopštenju se navodi da to što se postojeći zakoni zloupotrebljavaju i pogrešno tumače nije razlog da se ishitreno usvajaju novi, za koje se opravdano može pretpostaviti da će imati više loših nego dobrih posledica.

Politika

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register