Sjećanje na Štrpce: I skrivanje zločina je zločin

by | feb 27, 2009 | Drugi pišu | 0 comments

Piše: Biljana Jovićević

Prije 16 godina, 27. februara 1993. godine pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića koji je danas u Hagu, ali ne zbog ovog zločina, uz logističku pomoć države Srbije, oteli su grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar. Ovaj zločin protiv civila, 18 Bošnjaka i jednog Hrvata danas je gotovo zaboravljen. Ostalo je upamćeno da se u Crnoj Gori sudilo samo Nebojši Ranisavljeviću koji je dobio 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Forum Bošnjaka muslimana i ove je godine uz godišnjicu podsjetio na njihovu inicijativu predatu državnim organima Crne Gore za podizanje spomen obilježja žrtvama.

Mirsad Rastoder: "Forum je i nedavno, prije neki dan, podnio i zvanično inicijativu ministarstvima i glavnom gradu. Proširili smo tu inicijativu zbog toga što ne želimo da se veže samo za jedan, nego na izvjestan način se civilizacijski ponašamo i odamo poštu, počast svim žrtvama zločina koji su na neki posredan ili direktan način vezani za Crnu Goru."

Predsjednik Savjeta Foruma muslimana – Bošnjaka Husein Ceno Tuzović:

"Ako je moguće konkretno rješenje Forum predlaže proglašenje i odgovarajuće uređenje parka na Pobrežju u spomen park žrtvama zločina 1991 – 2001. godine. Da smo na dobrom putu da inicijativu realizujemo nadu nam daje i izjava predsjednika Crne Gore gospodina Filipa Vujanovića da Crna Gora podržava da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici."

I Ervin Spahić, na 16. godišnjicu  još uvijek nerasvijetljenog i nekažnjenog zločina, podsjetio je:

"27. februar 1993. godine – 27. je februar 2009. godine. Muk koji je vladao u vozu 671 na relaciji Beograd Bar traje i danas. Imamo li snage kao društvo i hrabrosti da se suočimo sa prošlošću?Jer dok se to ne desi zločin je još uvijek tu. Skrivanje zločina je takođe zločin, a upravo su se tako ponašala javna glasila u Crnoj Gori, čast izuzecima, pokušavajući da dezinformacijama relativizuju zločin i da ga prepuste zaboravu."

Advokat porodica oštećenih, predsjednik Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava Velija Murić poručio je da će crnogorskom sudstvu  i ne samo njemu, uputiti sljedeći zahtjev:

"I mi  ćemo bez obzira na proteklost vremena, tražiti od države Crne Gore da se Milanu Lukiću koji je državljanin Bosne i Hercegovine sudi u Crnoj Gori jer je još 1996. godine po odluci ondašnjeg Saveznog suda zasnovala svoju mjesnu nadležnost za suđenje u tom slučaju Crna Gora. Tražićemo od tužioca za ratne zločine države Srbije da tome zločinu posveti dužnu pažnju jer mu se zemljom još uvijek nekažnjeno šetaju njih oko trideset izvršilaca zločina i ko zna još koliko nalogodavaca. Tražićemo od Republike Srpske da se ostaci tijela žrtava zločina predaju oštećenim porodicama radi čina sahrane dostojne čovjeka."

Kao pozitivno advokat Murić je objavio i da su okončani postupci po tužbama oštećenih porodica za obeštećenje. Ragip Ličina, član porodice jedne od žrtava iz voza u Štrpcima:

"Naši , ciljevi oštećenih porodica su jasni, da se kosti naših najdražih otetih koji su nestali, kojih danas nema, da se pronađu, a da se nalogodavci kazne i da ljudi koji su za to zaduženi nastave istragu."

Zločin se može oprostiti, ali ne smije zaboraviti, poručuju iz Foruma. Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Sead Đečević, Ismet Babačić, Hail Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković,  Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić, Tomo Buzov.

Radio Slobodna Evropa

0 Comments

Submit a Comment