Otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore

Objavljeno: 29.12.2008, 13:09h

Piše: MANS Uvaženi Predsjedniče, Ponovo Vas pozivam da, u skladu sa članom 94 Ustava Crne Gore, vratite Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je usvojen 27. decedmbra 2008. godine, a čiji su predlagači poslanici Miodrag Vuković i Ivan Brajović. Po prvi put u istoriji modernog crnogorskog parlamentarizma, sjednica Skupštine je održana u subotu, a predlog zakona je procesuiran suprotno svim odredbama Poslovnika u roku od samo četiri dana. Poslanici vladajuće koalicije su, radi zaštite sopstvenih beneficija, predložili zakon koji u potpunosti odudara od preporuka međunarodnih organizacija, uključujući i Evropsku Komisiju, ali i Vaših zamjerki zbog kojih ste ovaj zakon već dva puta vraćali Skupštini. Zahvaljujući tom Zakonu, izvršna vlast će i dalje, bez jasno utvrđenih kriterijuma, imenovati povlašćene poslanike u upravne odbore. Na taj način se ugrožava Ustavom propisana podjela vlasti i izvršnoj se omogućava kontrola zakonodavne kroz dodjelu beneficija pojedinim, „poslušnim" poslanicima. Zakon o konfliktu interesa koji je predložila Vlada a koji ste Vi vratili Skupštini, poslanici vladajuće koalicije su odbacili. U isto vrijeme, poslanici Miodrag Vuković i Ivan Brajović predložili su gotovo istovjetan tekst zakona koji je navodno obezbijedio "usaglašavanje sa Vašim preporukama", a suštinski omogućio poslanicim da obavljaju niz javnih funkcija i po tom osnovu stiču enormne nadoknade. Vuković i Brajović, i sami članovi veoma unosnih upravnih odbora, su time brutalno izmanipulisali vašu namjeru da Crna Gora dobije kvalitetan zakon, i na kraju su usvojili verziju koja je gora i od Vladinog predloga. Donošenje druge verzije zakona kulminiralo je amandmanom poslanika Predraga Boškovića, koji je obrisao zakonsku odredbu da poslanici mogu biti članovi samo upravnih odbora preduzeća gdje je država vlasnik više od 51% kapitala. Bošković je na plenarnoj sjednici jasno pokazao kako se, uz podršku ostatka vladajuće većine, čuva sopstvena fotelja u upravnom odboru Rudnika uglja Pljevlja, u kojem država ima manje od polovine vlasništva, što Boškoviću donosi 2100 eura mjesečno. Zahvaljujući tim manevrima poslanika vladajuće koalicije, usvojeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa nije saglasan ni sa relevantnim međunarodnim konvencijama, ni sa preporukama Evropske komisije. Imajući u vidu da je ovaj zakon prvi na spisku antokorupcijskih regulativa koje Crna Gora treba da donese na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usvajanje karikaturalnog pravnog akta, ne samo da neće obezbijediti štrik u Briselu, već će pokazati nedostatak elementarne političke volje za borbu protiv korupcije na najvišim nivoima. Zbog toga Vam pozivamo da sačuvate pravni poredak Crne Gore i ne dozvolite da zakonodavna vlast bude pod kontrolom izvršne na način što će Vlada odlučivati o beneficijama pojedinih poslanika. Takođe Vas pozivamo da ovaj zakon vratite na ponovno odlučivanje Skupštini i pokažete političku volju za poštovanjem obaveza iz Konvencije UN za borbu protiv korupcije i preporuka Evropske komisije i Savjeta Evrope. S poštovanjem, Vuk Maraš, koordinator Transparentnost i konflikt interesa

Piše: MANS

Uvaženi Predsjedniče,

S poštovanjem,

Vuk Maraš, koordinator

Transparentnost i konflikt interesa

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN