Ubio pedofila koji mu je silovao sina

Objavljeno: 30.01.2008, 08:16h

Većina Rusa traži oslobađajuću presudu, pa se neki politolozi i etičari boje pritiska javnosti na pravosuđe. Mnogi stručnjaci plaše se presedana koji bi mnogi mogli zloupotrijebiti

Većina Rusa traži oslobađajuću presudu, pa se neki politolozi i etičari boje pritiska javnosti na pravosuđe. Mnogi stručnjaci plaše se presedana koji bi mnogi mogli zloupotrijebiti

Piše: Vlado Vurušić

U novogodišnjoj noći u Sankt Peterburgu ruski boksač Aleksandar Kuznjecov i njegov osmogodišnji sin otišli su na ulicu bacati petarde. U jednom trenutku otac se zapričao s prijateljima i sin mu je nestao iz vidokruga.

Otac ga je tražio, a kako je vrijeme odmicalo, bivao je sve nervozniji jer dječaka nitko nije vidio. Unezvjereni otac počinje potragu i u jednom haustoru pronalazi odbačenu dječakovu kapu i šal. U podrumskom polumraku zgrade nailazi na stravičan prizor. Odrasli muškarac spuštenih hlača nadvio se nad bespomoćnim dječakom. Izmučeni dječak kasnije satima nije mogao povratiti dar govora.

– Mrak mi je pao na oči. Došao sam do njih i kada sam vidio preplašeno lice sina i njegov krvavi nos, izgubio sam kontrolu. Krv mi je šiknula u glavu i počeo sam udarati, udarati, udarati. Osvijestio sam se tek u policiji s lisicama na rukama – ispričao je u istrazi Kuznjecov.

Uzbečki gastarbajter-silovatelj podlegao je ranama koje mu je nanio razjareni otac. Aleksandar Kuznjecov koji je uzeo pravdu u svoje ruke trenutno je u pritvoru i čeka suđenje zbog "namjerno nanesenih teških povreda sa smrtnim ishodom", što se kažnjava desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Ruska se javnost nakon toga digla na noge. Podijelila se i otvorila mnoga moralna i etička pitanja. Za većinu Kuznjecov je junak dana i uzorni otac koji je učinio upravo ono što mu je dužnost.

– Sloboda Saši, psu pseća smrt – sukus je mnoštva poruka podrške ruskom boksaču. Većina Rusa traži oslobađajuću presudu, pa se neki politolozi i etičari boje pritiska javnosti na pravosuđe. Mnogi stručnjaci plaše se presedana koji bi mnogi mogli zloupotrijebiti. A kako je pedofil k tomu još i strani radnik, dodatno je pojačalo političke i socijalne tenzije. Tako da mnoge poruke podrške kriju u sebi rasističke izljeve koji nemaju veze s postupkom razjarenog oca. "Porota" od 12 uglednih ljudi u listu Fortuna proglasila je Kuznjecova nevinim.

– Imamo tri žrtve: sina, oca i nasilnika, a većina ovog zadnjeg ne svrstava u tu kategoriju – kaže prof. etike Sergej Vitalkin. – Može se razumjeti postupak oca, jer se mnogi s njim mogu poistovjetiti. Pedofili su najomraženija skupina ljudi, ali mora se pristupiti vrlo delikatno. Ovdje su pravo i pravda na kušnji – kaže Vitalkin.

Jutarnji list

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register