Ukazivanje na moguću predsjednikovu nezainteresovanost

Objavljeno: 10.01.2008, 18:02h

Novo pismo istraživača kršenja ljudskih prava predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću

Novo pismo istraživača kršenja ljudskih prava predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću

Poštovani gospodine predsjedniče,

iz Vašeg Kabineta juče mi je potvrđeno da ste upoznati sa sadržinom mog pisma. U štampi sam pročitao da se neimenovani službenik iz Kabineta, umjesto Vas i odgovora, komentarom osvrnuo samo na dio sadržaja.

Čitajući isti prvi utisak koji sam stekao jeste da neko iz Kabineta, pod formom navodne nenadležnosti, možda ukazuje na moguću Vašu nezainteresovanost, da se u veoma osjetljivom političkom trenutku, bavite jednim od ključnih društvenih problema u Crnoj Gori kao i opstrukcijama identiteta crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji. 

Podsjetiću, u slučaju problema oko registracije CPC u Republici Srbiji pozvao sam Vas da učinite isto što i svojevremeno Vaš kolega predsjednik Tadić kada je iskoristio svoj politički autoritet i u nekoliko navrata pomogao onima koji su to od njega očekivali. Takvo činjenje shvaćeno je u interesu javnosti i nije prepoznato kao miješanje u unutrašnje stvari druge zemlje.

Možda bi u cilju kvalitetnijeg upoznavanja javnosti sa istinskim nadležnostima šefa države korisno bilo predstaviti "utemeljenje u nadležnostima" sljedećih Vaših aktivnosti:

–        rad na objedinjavanju hrišćanskih relikvija u jednoj sekularnoj, građanskoj i viševjerskoj državi

–        razgovor sa predsjednikom Srbije koji je "znatno doprinio" odluci rukovodstva Crne Gore, "vođenoj interesima građana Crne Gore i njihovih vjerskih osjećanja", da episkopu mileševskom Filaretu, pod nadzorom, dozvoli ulazak na teritoriju Crne Gore radi vršenja vjerskih obreda, ili

–        uključenje u javnu debatu između grupe građana iz Crne Gore i jedne inostrane nevladine organizacije (Internacionalna liga humanista) povodom njene namjere da dvojici građana Crne Gore dodijeli određena priznanja.

Pojašnjenje navedenih aktivnosti u kontekstu nadležnosti korisno je kako se u javnosti ne bi stekao utisak da Predsjednik možda fleksibilno i selektivno tumači i pribjegava svojim nadležnostima ili pak iste možda zloupotrebljava.

Kako intencija mojih obraćanja nijesu pitanja Vaše profesionalne ili političke (ne)dosljednosti te kontekst predstojećih izbora ne očekujem odgovore na ova pitanja ali svakako očekujem da kao vodeći politički autoritet u Crnoj Gori doprinesete socijalnoj koheziji i rješavanju brojnih društvenih problema koji itekako opterećuju i ograničavaju našu budućnost.

Uvjeren sam da ćete, bilo na poziciji državnog funkcionera ili običnog građanina, vrlo brzo prepoznati značaj rješavanja svih otvorenih političkih i društvenih pitanja i problema u Crnoj Gori i posebno, kod nekih od njih, potrebu uključivanja države Crne Gore u pokretanju široke društvene debate i pružanju usluga medijacije. 

S’ poštovanjem i zahvalnošću

Aleksandar Saša Zeković
istraživač kršenja ljudskih prava

Napomena: Naslov i podnaslov je dao PCNEN

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register