Odluka koja negiraju temeljna prava etničkih Crnogoraca

Objavljeno: 08.01.2008, 09:25h

Pismo Nenada Stevovića, predsjednika Udruženja Crnogoraca Srbije ‘Krstaš’
i povjerenik Crnogorske pravoslavne crkve za Srbiju, predsjedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici

Pismo Nenada Stevovića, predsjednika Udruženja Crnogoraca Srbije \’Krstaš\’
i povjerenik Crnogorske pravoslavne crkve za Srbiju, predsjedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici

Poštovani Predsjedniče,

Želim da Vas obavijestim da je Ministar Vjera Republike Srbije, gospodin Radomir Naumov donio odluku da zabrani registraciju Crnogorske Pravoslavne Crkve (CPC) u Srbiji, 22 novembra, 2007 godine.

Siguran sam da ste podjednako zatečeni ovom neshvatljivom odlukom Ministra Naumova kojom se krše ustavne i zakonske norme o slobodi vjeroispovesti i negiraju temeljna prava 70,000 etničkih Crnogoraca da registruju svoju crkvu. Podsjećam Vas da Crnogorci čine skoro 1% ukupne populacije Srbije po zvaničnoj statistici.

Pošto se ova nesrećna odluka Ministarstva Vjera lako može shvatiti kao pokušaj vlasti u Beogradu da uvede represivne mjere prema nacionalnim manjinama, sigurni smo da ćete hitnom intervencijom pomoći da se preinači odluka i spriječiti da se hiljade vjernika CPC sateraju u prvi vjerski geto države Srbije. Uvjeren sam da je i Vama jasno da zvanični Beograd nema apsolutno nikakve šanse da uvjeri svet da je pouzdan garant ljudskih prava nacionalnim manjinama, ako se uvode novi oblici represije prema vjernicima CPC i našoj Crkvi.

Zato uvjereni smo da je i Vama podjednako važna dobrobit i sloboda djelovanja CPC u Srbiji, pogotovo imajući na umu Vaša neumorna i energična višegodišnja zalaganja za određenu kategoriju prava Crnogoraca koji žive u Srbiji, dok je postojala državna zajednica Srbija i Crna Gora. Zato, uvjeren sam da ni sada Vaša energična reakcija u zaštiti vjerskih prava Crnogoraca u Srbiji, neće izostati. Vjernici CPC u Srbiji su uvjereni da imaju svoja dva najveća saveznika upravo u Predsjedniku i Premijeru Srbije i njihovom nepokolebljivom poštovanju Ustava.

Ipak, ako sticajem okolnosti odluka Ministra Naumova ne bude povučena najkasnije do 20 januara 2008, Crnogorci i predstavnici zabranjene CPC u Srbiji, biće primorani da iskoriste raspoloživa domaća i međunarodna pravna sredstva da se bore protiv ove odluke, kao i da obavijeste međunarodne organe o neispunjavanju obaveza o garantovanju slobode vjeroispovesti od strane Vlade Srbije.

Nažalost, zbog ozbiljnosti situacije, primorani smo da već sada o neodgovornom gestu Ministra Naumova obavijestimo Vladu i Ministarstvo Spoljnih Poslova Crne Gore. Takođe, o ovom pokušaju zabrane CPC biće obaviještene i relevantne međunarodne institucije, organizacije i vlade zemalja iz Evro-Atlantskog regiona, zbog toga što bi opstanak odluke Ministarstva Vjera bio vrlo zabrinjavajući indikator vjerske netolerancije i neraspoloženja dijela administracije u Beogradu prema nacionalnim manjinama u ovako delikatnom trenutku za demokratiju u Srbiji.

U prilogu, ispod ovog pisma je faksimil sporne odluke Ministarstva Vjera.

Sa poštovanjem,

Nenad Stevović, Predsjednik UCS "Krstaš"
i
Povjerenik CPC za Srbiju

Napomena: Naslov i podnaslov je dao PCNEN

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register