I nad britvom ima britva

Objavljeno: 01.01.2008, 01:22h

Crnogorski političari samo svojim frizerima gledaju u volju. Kad sjednu u njihove stolice mirni su kao jagnjad i osmijeh im ne silazi sa lica jer, ne daj bože, ruka koja drži makaze ili britvu može i da zadrhti.

Crnogorski političari samo svojim frizerima gledaju u volju. Kad sjednu u njihove stolice mirni su kao jagnjad i osmijeh im ne silazi sa lica jer, ne daj bože, ruka koja drži makaze ili britvu može i da zadrhti.

Piše: Olivera Lakić

Nikad im, na sreću, nijesu pustili krv iako im decenijama rade o glavi.

Prvi su koji im primijete sijedu vlas u kosi i lagano, a da to oni i ne opaze, prilagođavaju frizure njihovim godinama.

Tako je čuveni podgorički frizer Džihad Đečević Džika nedavno gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, poslije dugogodišnjeg ćeranja kose na gore, promijenio fazon. Sada Mugi češlja kosu na stranu, a malo duži zulufi učinili su da se na njegovom licu ne primjećuje da je "nabacio" par kilograma viška.

Džika je frizer trideset sedam godina i kaže da bi se umorio samo da je te godine brojao. Dvije najvjernije mušterije su mu Milo Đukanović i Peđa Bulatović i on ih šiša duže od trideset godina.

– U mojoj radnji nema privilegovanih. Pravila se poštuju bez izuzetka. Ni Milo, ni Peđa nikada nijesu tražili ništa više od drugih, anonimnih mušterija. Naprotiv. Uvijek zakažu, nikada ne kasne, bez primjedbi sačekaju i, što mi je najvažnije, u mom salonu se lijepo osjećaju. To znam jer su opušteni, uvijek spremni za razgovor i šalu. Mušterije, koje se zadese tu kada dođe neki od političara, ne mogu da se načude kako su to jednostavni i topli ljudi. Utisak koji ostavljaju na javnoj sceni nešto je drugo, i mene to ne zanima – kazao je "Vijestima" Džika.

Ipak, priznao je da mu Milo, s vremena na vrijeme, napravi probleme.

– Sredim mu zulufe pod konac ali, kako se sam brije svakog jutra, ponekad jedan zuluf skrati više. Zovu me tada prijatelji i kolege da me pitaju đe su mi bile oči i jesam li mu pijan štricao zulufe. Objasni im, majčin sine, da se on to sam tako sredi – priča Džika i otkriva da je predsjedniku DPS -a samo jednom predložio da prekrije sijedu kosu prelivom, ali mu je Milo mudro predložio da prvo taj preliv isproba na sebi.

Odgovarajući na pitanje kako političari suprotstavljenih političkih opcija reaguju jedan na drugog kada se sretnu na šišanju, Džika kaže da se nikada nije dogodilo da se čak i mrko pogledaju.

– Naprotiv, pozdrave se, pitaju jedni druge za zdravlje. Nemojte to da vas čudi, jer oni su duže moje mušterije nego što u Crnoj Gori postoje političke partije – tvrdi Džika.

U vrijeme kada je Žarko Rakčević bio predsjednik SDP-a, on i Filip Vujanović šišali su se u istom salonu u kojem su radili Džavid Krepović Džaka i Gano Orahovac, obojica Džikini učenici. Gano je tada bio odbornik Rakčevićeve stranke i, naravno, brinuo je o njegovoj frizuri. Džaka je šišao Filipa i nerijetko su njih dvojica bili u salonu u istom terminu. Stalna mušterija, sada pokojni čika Marko, priča Džaka, nekoliko puta zadesio se tu i "snimio" situaciju zbog koje je morao da interveniše kod Vujanovića.

– Samo mu se jednog dana obratio rekavši: "Ja ti moram nešto reći, gospodine Vujanoviću. Ovaj Gano, dok šiša Žarka, stalno se nešto s njim domunđava, pa sad ti viđi što je to". Svi smo u jednom trenutku bili zatečeni, a onda smo se dugo smijali i Gano i Žarko i Filip, a bogami i čika Marko – ispričao je Džaka dogodovštinu koja će mu, kaže, uvijek ostati u sjećanju.

Ne pokazuju u frizerskom salonu ljudi samo lojalnost prema predstavnicima političke opcije koju podržavaju, kao što je to uradio čika Marko. Veoma često danima i nedjeljama kruže oko salona kao kiša oko Kragujevca, vire iza ćoškova ne bi li ih presreli i tražili im neku uslugu. Frizeri pričaju da kad im političari, posebno Milo, na kraju, upadnu u mrežu, to jest kad sjednu na frizersku stolicu, banu ispred njih.

Jedan je, priča se, u jednom dahu izgovorio: "Đe si, predsjedniče, dobro te sretoh! Slušaj, imam problem, toči mi krov. Ja znam da si ti jedini koji mi to možeš riješiti".

– To je najveća neprijatnost koja frizeru može da se dogodi, da mu neko presrijeće mušteriju u salonu, ma ko ta mušterija bio. Nažalost, ne možemo sve da kontrolišemo. Traže kredite dok makaze štricaju nekome oko glave, posao za djecu…Može neko da pomisli da im mi javljamo kad dolaze.

BARDHIJU TREBA UKROTITI LOKNE

Mehmet Bardhi, sa svojom frizurom "djece cvijeća", odolijeva iskušenju "moderne, sportske varijante". On, ali i Ranko Krivokapić sa frizurom popularno nazvanom "osam i dvadeset", profesionalni su izazov mnogim frizerima.

Ranku bi, tvrde frizeri, najbolje stajala duga kosa jer je lijepa i ima sjaj.

Mehmetu bi samo blagim gelom ukrotili lokne.

Ipak, jedan od najvećih izazova za promjenu fazona je frizura i boja kose Vukašina Maraša.

Kažu da bi boja kestena bolje pristajala njegovom nježnom, aristokratskom tenu.

PRVI BRK CRNE GORE

Prema starom crnogorskom shvatanju, brkovi su najljepši ukras muškog lica a na njih su, kažu, posebno slabe žene, naročito ako se ispod njih krije šeretski osmijeh.

Milan Roćen, aktuelni šef diplomatije, gospodin u ozbiljnim godinama sa duhom mladića, ostao im je vjeran i zbog toga zaslužuje da nosi titulu "prvog crnogorskog brka".

Ismet Pirović Pime više od trideset godina šiša Roćena i štucuje mu brkove. On tvrdi da od Roćena nema pedantnijeg čovjeka.

– Nikada nećete primijetiti da je bio kod frizera. To dovoljno govori koliko o tome vodi računa – ponosno kaže Pime.

MEDOJEVIĆ U TRENDU

Lider Grupe za promjene Nebojša Medojević stalna je mušterija poznatog mladog frizera Ivana Vukčevića.

– Vidite i sami, Medojević ima najbolju frizuru u parlamentu. Prema njegovom obliku glave i kvalitetu kose, on nosi idealnu frizuru. To je moderna frizura koja mu pristaje, jer je on mlad i energičan čovjek – kaže Ivan.

On napominje da voli da uređuje kose običnim ljudima i ističe da i Medojevića svrstava u tu kategoriju.

I prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Roderik Mur poklonio je Ivanu povjerenje. On za njega kaže da nije zahtjevna mušterija i da je prijatan i drag čovjek.

Vijesti

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register