‘Cijenim da ste dužni izjasniti se…’

by | nov 22, 2007 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Pismo istraživača kršenja ljudskih prava Aleksandra Saše Zekovića Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici, kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore

Poštovana,

predsjednici države, Vlade i Skupštine, postigli su saglasnost da državnom parlamentu Vas predlože za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore. Vaš izbor je sasvim izvjestan s'obzirom da su saglasnost oko tog pitanja postigli upravo osobe koje su i lideri vladajuće koalicije. Izbor postaje izvjesniji ako se u vidu ima u praksi ispoljena nesamostalnost poslanika u obavljanju poslaničke funkcije i bezuslovna podređenost instrukcijama partijskih centrala.

Vas lično, ni u dosadašnjem radu, nijesu posebno interesovali stavovi domaće i međunarodne javnosti po pitanju funkcionalnosti ključnih državnih institucija. Istina, nedavno ste pokušali odbačiti dominantno uvjerenje u javnosti da je državno tužilaštvo podređeno interesima pojedinih centara moći. Ostalo je upitno koliko ste za to pružili dokaza te koliko je u zemlji uspješno procesuiranih slučajeva koji se tiču bogaćenja preko noći, organizovanog kriminala, korupcije, kršenja ljudskih prava posebno onih koji su u kontekstu prevazilaženja nasljeđa prošlosti. Istina, neke inicijative, posebno iz političkih partija, su predstavljale krajnje politikanstvo i ugodnu populističku priču ali i pored toga, mišljenja sam, Vi ste dužni prema svakom navodu odgovorno i ozbiljno se odnijeti.

U začaranom krugu doista ohrabrujuće djeluje obrazloženje jedne političke partije (SDP) da pruža uslovnu podršku za Vaš izbor na novu funkciju kao i da će Vaš budući rad intenzivnije (nego do sada) pratiti i češće (nego do sada) provjeravati. SDP, time, na još jednom projektu može postati istinski saveznik građana Crne Gore i civilnog društva stim što treba imati u vidu nivo političke volje ali i istinske djelotvorne kapacitete ove političke stranke.

Neću koristiti priliku da Vas, recimo, pitam što je tužilaštvo konkretno preduzelo povodom rasvjetljavanja mog slučaja i identifikacije lica koja su mi prijetila i duže vrijeme pratila.

Pošto uskoro napuštate funkciju Vrhovne državne tužiteljke cijenim da ste dužni izjasniti se o slučaju Ahmedina Šutkovića (1959) iz Rožaja, koji je 17 godina bio zamjenik osnovnog državnog tužioca i koji već godinama čeka pravo na odgovor i objašnjenje zašto je nepodoban za rad u tužilaštvu. To je i temeljni povod mog obraćanja.

Pošto mu je sredinom decembra 2003. godine istekao prijethodni Šutković nije predložen za novi mandat. Već godinama konkuriše na mjesto zamjenika osnovnog državnog tužioca (ODT) Rožaje. Iako je jedini kandidat, koji uz to zadovoljava i sve zakonom propisane uslove, nije mu do danas obrazloženo zašto se njegove prijave odbijaju i zašto se ne može zaposliti u nijednoj državnoj instituciji. Kaže da ima saznanja da ste i lično zainteresovani da ne bude primljen na bilo kom poslu u tužilačkoj organizaciji ili sudskoj vlasti. Takođe tvrdi da se primaju kandidati koji ne zadovoljavaju tražene uslove kao i da je Upravna inspekcija utvrdila kršenje važećih propisa. Kao kandidatu, nije mu omogućeno, iako na to ima pravo, da ostvari uvid, u mišljenja dobijena od institucija u kojima je radio. Pismeno je tražio da mu se to omogući i do danas čak ni po tom pitanju nije dobio bilo kakav odgovor.

Šuković spada u grupu od devetoro lica koja su vašom voljom morala napuštiti tužilačku organizaciju. Tvrdi da je on jedini protiv kojeg nikada nije pokrenut disciplinski niti bilo koji drugi postupak. Molim Vas da ukažete na elemente obaveznih i drugih izvještaja u kojima je eventualno konstatovano da je Ahmedin Šutković napravio neki propust ili zloupotrebu. Gospodin Šutković je zainteresovan da učinite javnim sve optužbe na njegov račun.

Takođe, molim Vas da javnosti objasnite zašto se već duže vrijeme ne raspisuje konkurs za zamjenika ODT u Rožaje i da li je to možda zbog toga što se neko plaši da bi se mogao prijaviti Ahmedin Šutković koji gotovo jedini zadovoljava sve uslove i kriterijume.

Vaše oglašavanje je značajno i zbog mogućeg dovođenja kontinuiranog odbijanja Šukovića i neraspisivanja konkursa za upražnjeno mjesto zamjenika ODT sa njegovim radom na pojedinim lokalnim aferama.

Takođe, molim Vas da saopštite više podataka o Vašem odnosu, tokom mandata, prema pripadnicima manjinskih naroda, njihovom učešću i zapošljavanju u tužilačkoj organizaciji, a u kontekstu međunarodnog standarda o djelotvrnom učešću manjina u svim segmentima javnog i društvenog života.

S poštovanjem

Aleksandar Saša Zeković
istraživač kršenja ljudskih prava

Napomena: Naslov je dao PCNEN

0 Comments

Submit a Comment