Angažujte se na povezivanju pokreta za ljudska prava

Objavljeno: 15.07.2007, 15:04h

Otvoreno pismo predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću

Otvoreno pismo predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću

Piše: Aleksandar Saša Zeković*

Poštovani gospodine Krivokapiću,

na zasijedanju Skupštine, čiji ste predsjednik, nedavno je za člana Savjeta Agencije za radio-difuziju (ARD) izabran (smatram da je ovo najprikladniji termin zbog procedure glasanja) izvjesni gospodin Dalibor Todorović i to kao predstavnik crnogorskih nevladinih organizacija iz oblasti ljudskih prava.

Saznao sam da je gospodina Todorovića za člana ARD imenovalo preko šest stotina (ne)vladinih organizacija za ljudska prava.

Ta činjenica predstavljala bi izvanredan građanski, aktivistički i intelektualni kapital i potencijal i za mnogoljudnije evropske države od naše Crne Gore. 

Vjerujući da ste imali jasne, principijelne i objektivne razloge za izbor gospodina Todorovića u Savjet ARD isto tako sam uvjeren da upravo Vi možete pružiti odlučujući doprinos konačnom utemeljenju savremenog koncepta ljudskih prava Crnoj Gori, kojem, trenutno više deklarativno, često iskazujete punu bliskost i lojalnost.

Šest stotina (ne)vladinih subjekata posvećenih promovisanju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda govori da je u Crnoj Gori rođen Pokret za zaštitu ljudskih prava, kojeg treba dalje organizovati i koordinirati. Zato je Vaša pomoć, programska i tehnička, neophodna. Izbor gospodina Todorovića znači da uvažavate reference subjekata koji su ga imenovali te njegovu i njihovu prepoznatljivost u oblasti ljudskih prava. Zato Vas molim da se angažujete na međusobnom upoznavanju i povezivanju crnogorskog Pokreta za ljudska prava i za potrebe prvog sabora, sobzirom da je riječ o najmanje 600 ovlašćenih predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava, ustupite zbornicu (salu) Skupštine Republike Crne Gore.

Uvjeren sam da će se Vašoj inicijativi povezivanja pridružiti i šezdesetak aktivnih nevladinih orgnizacija za ljudska prava, koje sa druge strane, godinama ne znaju, da postoje, ni manje ni više, nego šest stotina (ne)vladinih organizacija za ljudska prava.

Mislim da se Vaše angažovanje neće smatrati zadiranjem u autonomiju civilnog društva. U svakom slučaju opseg i intenzitet te intervencije biće znatno manji a možda i legitmniji od opredjeljenja većine poslanika, u koje možda i Vi spadate, da ne potvrde volju autonomnog civilnog društva o njihovom predstavniku u Savjetu javnog servisa RTCG.

S poštovanjem

*Aleksandar Saša Zeković
istraživač kršenja ljudskih prava

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register