Kurjak optužen zbog krađe jajnih stanica

Objavljeno: 30.03.2007, 21:02h

Poznati zagrebački ginekolog u središtvu afere sa nezakonitim načinima vještačke oplodnje

Poznati zagrebački ginekolog u središtvu afere sa nezakonitim načinima vještačke oplodnje

Piše: dnevnik.hr

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana A. K. (1942.), B. F. K. (1943.), S. K. (1963.) i E. S.(1947.) zbog kaznenih djela nedopuštenog presađivanje dijelova ljudskog tijela iz čl. 242 st. 2 i 7 Kaznenog zakona.

"Optužnim prijedlogom okrivljene se tereti da su kao doktori medicine tijekom dvije godine, od 2000. do 2002., u prostorijama jedne poliklinike za ginekologiju, internu medicinu i citološku dijagnostiku u Zagrebu – i to A. K. i S. K., kao liječnici konzultanti na području humane reprodukcije, B. F. K. kao ordinirajući liječnik ginekolog i E. S. kao liječnik biomedicine – dogovorili da uz novčanu naknadu primijene metodu izvantjelesne oplodnje jajnim stanicama drugih žena, što su i primijenili na pet pacijentica koje su se liječile od neplodnosti, od toga kod dvije žene dva puta.

Zahvat su primijenili iako su bili svjesni da takva metoda nije regulirana pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj".

"U svrhu obavljanja navedenih embriotransfera koristili su pripremljeni laboratorijski zametak nastao korištenjem jajne stanice uzete drugim ženama, koje su se nalazile u programu liječenja u navedenoj poliklinici zbog vlastitih problema sa začećem, a bez njihovog znanja i pristanka", ističe se u optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

"Na opisani način došlo je do trudnoće kod jedne pacijentice i poroda jednog djeteta, jedna trudnoća je dovršena spontanim pobačajem, a u odnosu na ostale embriotransfere do trudnoće nije došlo", navodi se u optužnom prijedlogu.

Državno odvjetništvo RH navodi samo inicijale osoba protiv kojih je podnesen optužni prijedlog, a prema pisanju medija riječ je o dr. Asimu Kurjaku, dr. Biserki Funduk Kurjak, dr. Sanji Kupešić i embriologu Ernestu Suchaneku.

dnevnik.hr

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register