Šargarepa iz Rige

Objavljeno: 30.11.2006, 13:07h

Odgovor na pitanje "gde dalje", nema sumnje, Srbija će vrlo brzo doznati, baš kao što je tokom ovih meseci dok je štap intenzivno korišćen, doznala gde se sve Mladić kretao zaključno sa februarom ove godine.

Odgovor na pitanje "gde dalje", nema sumnje, Srbija će vrlo brzo doznati, baš kao što je tokom ovih meseci dok je štap intenzivno korišćen, doznala gde se sve Mladić kretao zaključno sa februarom ove godine.

Piše: Danas

Samo nekoliko sati nakon što je nekadašnji potpukovnik VJ Srboljub Nikolić, svedočeći na suđenju optuženima za pomaganje Ratku Mladiću, izjavio da je za Mladićev boravak u vojnim objektima do maja 2002. znalo najmanje 500 oficira i političara, iz Rige je stigla vest o prijemu Srbije u Partnerstvo za mir. Suprotno najavama, u završnom dokumentu NATO nema uslovljavanja; ipak, lideri 26 zemalja članica Alijanse nisu propustili priliku da u glavnom gradu Letonije pozovu Srbiju i BIH, koje su kao i Crna Gora, primljena u Partnerstvo, da ispune haške obaveze. Za Srbiju se najvažnija zna – hapšenje i isporuka Ratka Mladića; Srbi s one strane Drine "duže" se za Radovana Karadžića.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte "vrlo je iznenađena odlukom o kojoj nije bila konsultovana", kaže njen portparol Anton Nikiforov, precizirajući izvor razočarenja: "Ispada da je Srbija nagrađena za nesaradnju sa Tužilaštvom". Suprotno njenim vrlo razumljivim osećanjima, u Beogradu je vest iz Rige primljena sa oduševljenjem, sa izuzetkom socijalista i radikala. Opet, razumljivo. Svet koji je tokom čitave ove godine Srbiji radije pokazivao štap nego šargarepu, što je u krajnjem skoru rezultiralo prevremenim izborima, uoči izbora je promenio taktiku. Moglo bi se reći, na radost, tzv. vladajućih struktura pošto će najviše ćara od pristupanja Partnerstvu imati stranke koje participiraju u vlasti.

Vratimo se na početak: odluka iz Rige predstavlja obavezu koja se ne može ostaviti drugome u amanet. Nikolić je, podsetimo, među 500 onih koji su znali gde se Mladić (legalno) skriva, pobrojao PREMIJERAVOJISLAVA Koštunicu (i sve njegove pouzdanika, vojne i civilne), ali i Dušana Mihajlovića, Nebojšu Čovića, Momčila Perišića i tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, koji je, navodno, upravo posredstvom Perišića, pregovarao o Mladićevoj predaji. Nikolić je amnestirao samo tadašnjeg ministra odbrane, a sadašnjeg predsednika Srbije, tvrdeći da je Boris Tadić za boravak Mladića u vojnim objektima saznao tek maja 2002, pošto je ovaj otišao dalje.

Odgovor na pitanje "gde dalje", nema sumnje, Srbija će vrlo brzo doznati, baš kao što je tokom ovih meseci dok je štap intenzivno korišćen, doznala gde se sve Mladić kretao zaključno sa februarom ove godine. Može biti, napokon, da je taktika suprotna ovoj koju rigidno primenjuje Karla del Ponte prihvatljivija liderima Srbije, da se presaberu i izračunaju koliko može biti skupo naknadno sećanje na Mladićeva boravišta. Partnerstvo je, uostaklom, samo važno predvorje, a NATO je ulaznica za EU. 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register