Da li mafijaški obračuni vraćaju Beograd u devedesete

Objavljeno: 30.11.2006, 11:52h

Tokom 2006. godine u Beogradu se dogodilo čak osam likvidacija koje mogu biti dovedene u vezi sa kriminalnim miljeom glavnog grada Srbije.

Tokom 2006. godine u Beogradu se dogodilo čak osam likvidacija koje mogu biti dovedene u vezi sa kriminalnim miljeom glavnog grada Srbije.

Piše: Uroš Piper/Beta

Taj broj ubistava i način na koji su izvršena, naveli su javnost i stručnjake da se zapitaju da li se Srbija vraća u devedesete godine kada je često nazivana "mafijaškom državom".

Od poslednjih likvidacija, najžešeće je odjeknulo ubistvo vlasnika fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića Mite, početkom oktobra. To ubistvo izvedeno je po scenariju koji primenjuje kolumbijska mafija, jer je Mijatović raznet eksplozivom dok je ulazio u automobil.

U Beogradu je samo nekoliko dana ranije ubijeno troje ljudi, od kojih su dvojica bili bivši policajci. Početkom devedesetih, u obračunu mafijaša takodje su često ginuli aktuelni ili bivši policajci koji su honorarno radili za ljude iz kriminalnog miljea.

Likvidacije su, medjutim, počele još na samom početku 2006. godine, kada je u beogradskom hotelu "Metropol" ranjen Miljan Djurašinović, zvani Tasmanijski djavo, svetski prvak u Ultimat fajtu. Krajem aprila je ubijen Vojislav Jekić, nekadašnji šef lozničke policije i svedok na sudjenju za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Jekić je, navodno, imao podatke o umešanosti bivšeg režima Slobodana Miloševića u ubistvo Ražnatovića, pa se pretpostavlja da je likvidiran kao nezgodan svedok.

Ipak, javnost je posebno bila šokirana surovim ubistvom Zorana Vukojevića, svedoka saradnika u procesu protiv optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića. Vukojevića su, kako tvrdi policija, oteli, mučili, a zatim i ubili odbegli pripadnici zemunskog kriminalnog klana, koji se skrivaju već 3,5 godina od ubistva Djindjića. Nakon što je 25. novembra uhapšen jedan od odbeglih zemunaca, Aleksandar Simović, policija je protiv njega podnela krivičnu prijavu za ubistvo svedoka saradnika.

U Beogradu danas, medjutim, ne postoji tako jaka kriminalna grupa koja može da se poredi sa nekadašnjim zemunskim klanom, koji je u jednom trenutku kontrolisao skoro celu distribuciju heroina na prostoru glavnog grada. To ne znači da je posao sa heroinom, čije je tržište veoma stabilno u prestonici, propao, već se umesto zemunaca na sceni pojavio veći broj suprotstavljenih aktera.

Prema nezvaničnim podacima koje su izveštaču Kriminal neta preneli izvori iz policije, sada poslove sa heroinom kontoriliše desetak grupa, koje su u Beogradu podeljene po teritorijama. Pojedini podaci govore da heroinom i dalje trguje deo odbeglih zemunaca koji drogu unosi sa teritorije Bugarske.

Prema podacima policije, u Beogradu još deluje nekoliko klanova – novobeogradski, voždovački i dorćolski. Takodje, na beogradskoj opštini Vračar postoji nekoliko manjih klanova koji rasturaju drogu, ali se oni ne sukobljavaju oko teritorije.

"Ništa se nije mnogo promenilo od devedesetih godina. Svi i danas znaju da postoje plaćene ubice, ali problem je policije što nema infrastrukturu u podzemlju koja bi im dojavljivala planove mafije", rekao je za Kriminal NET policijski ekspert Marko Nicović. On smatra da svaku zemlju najviše ugrožavaju profesionalna ubistva, i da je javnost zbog toga opravdano uznemirena.

Nicović je rekao da naručeno ubistvo u Beogradu danas košta izmedju pet i 50 hiljada evra. "Cene su pale jer je veća ponuda plaćenih ubica", dodao je on. Nicović je ocenio da je do poslednjih sukoba došlo zbog preraspodele teritorija i poslova medju kriminalnim klanovima.

Pošto zemunskog klana više nema u formi u kojoj je nekada postojao, kada je zbog veza sa Državnom bezbednošću i političarima mogao nesmetano da "radi" i likvidira konkurenciju, sada taj posao preuzimaju druge grupe.

Nicović je sada, kao najjaču grupu, izdvojio klan sa Novog Beograda. Pored očiglednog nedostatka dobre infrastrukture u podzemlju, policiji posao otežava i legalizacija imovine i pranje novca koje su izvršili mafijaši iz devedesetih godina. Time su stvorene i finansijske veoma moćne kriminalne strukture.

Nicović je zbog toga izrazio očekivanje da će se obračuni nastaviti, pošto ni teritorija, ni poslovi mafije još nisu podeljeni kako odgovara najjačim igračima.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register