Orlov let uzdrmao Crnu Goru

by | sep 18, 2006 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Akcija crnogorske policije, izvedena 9. septembra, samo dan pre parlamentarnih izbora u toj državi, i dalje izaziva kontroverze u javnosti Crne Gore.

Piše: Vesna Rajković/Beta

Dok predstavnici vlasti tvrde da je antiteroristička akcija policije bila nužna, pojedini albanski političari u Crnoj Gori navode da je cilj hapšenja bio "zastrašivanje" albanske populacije pred izbore.

U operaciji "Orlov let", jednoj od najvećih akcija crnogorske policije poslednjih godina, uhapšeno je 13 od 17 osumnjičenih za planiranje terorističkih akcija. Policija je na području Malesije, dominantno naseljenim albanskim stanovništvom, u prvom naletu uhapsila 12 od 17 članova grupe koja se se sumnjiči da je planirala da "ugrozi ustavni poredak i bezbednost Crne Gore", da "izazove nestabilnost, versku i nacionalnu netrpeljivost", te da "ugrozi živote , imovinu, verske i kulturne objekte u Tuzima i Malesiji".

Policija je saopštila da su uhapšeni crnogorski državljani iz Malesije i američki državljani poreklom iz te oblasti koja se graniči sa Albanijom, te da je grupa planirala da se u terorističke akcije u toj oblasti uključe i bivši pripadnici paravojnih formacija sa Kosova. Nekoliko dana kasnije, policija je uhapsila još jednog osumnjičenog pa sada traga za još četiri crnogorska i američka državljana za koje se pretpostavlja da su na Kosovu.

Policija je saopštila da je akcija dugo planirana, a da je terorističke akcije trebalo da sprovedu pripadnici paravojnih operacija sa Kosova, koji su se spramali da ilegalno udju u Crnu Goru. Manji deo oduzetog oružja grupe pronadjen je u kućama osumnjičenih, dok je najveći deo bio sakriven u jednoj pećini u mestu Poprati u pojasu Malesije. Policija je, izmedju ostalog, zaplenila 13 automatskih i poluautomatskih pušaka, karabina, puškomitraljeza, pet raketnih bacača, pet protivtenkovskih mina, pet sanduka municije, dva snajpera . Od uhapšenih su oduzete i mape Malesije, albanske i zastave Oslobodilačke vojske Kosova.

Protiv osumnjičenih je podneta krivična prijava za zločinačko udruživanje, terorizam i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala. Slučaj je preuzela crnogorska tužiteljka za organizovani kriminal Stojanka Radović. Akcija policije je izvedena dan uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, što je izazvalo oštre reakcije pojedinih albanskih i opozicionih partija koje su ocenile da je reč o pritisku na albanske liste i njihove birače.

Medju uhapšenima su i kandidati za odbornike u gradskoj opštini Tuzi, koja je centar Malesije, i koja je novim Zakonom o glavnom gradu Crne Gore, dobila izvesni stepen autonomije, ali ne i status posebne opštine, što je bio osnovni zahtev lokalnih Albanaca.

Pojedine albanske partije optužile su vlast da je reč o pokušaju "disciplinovanja" Malesije i Albanaca jer su oni, nakon izglasavanja crnogorske nezavisnosti na referendumu 21. maja, odlučili da glasaju za svoje nacionalne stranke, a ne za vladajuću koaliciju. Nikola Camaj iz Demokratskog saveza (DS) rekao je za Kriminal net da je reč "o lošem scenariju da se ljudi preplaše i daju glas vladajućoj koaliciji".

"Mislim da su se Albanci odužili Crnoj Gori time što su joj pomogli da dobije državu. Sada treba da se okrenu svojim interesima i to je ono što Demokratska partija socijalista ne može da prihvati", kazao je Camaj. Predsednik DS Mehmet Barthi je u saopštenju za javnost optužio policiju za "neprofesionalno, nehumano, ponašanje i "nezakonite pretrese" i ustvrdio da je zaplenjeno trofejno oružje iz Drugog svetskog rata.

Tvrdnje da je akcija policije povezana sa pritiskom na birače, demantovali su najviši crnogorski zvaničnici, navodeći da je to bilo "nužno", kao i da "život ne staje u danima izborne tišine". Policija je saopštila da je reagovala u poslednjem trenutku – na dan kada je napad trebalo da bude realizovan.

Medjutim, koalicija koju je predvodio DPS premijera Mila Djukanovića osvojila je mandat koji joj garantuje apsolutnu većinu u skupštini baš u posebnoj izbornoj jedinici, u kojoj se biralo pet mandata i u kojoj glasaju Albanci u Crnoj Gori. Na prošlim izborima Djukanović je "uzeo" Albancima dva od četiri mandata, a na izborima 10. septembra prvi put su učestvovale četiri, umesto dve, albanske partije. Vladajuća koalicija je ponovo uzela dva mandata u albanskim sredinama, od kojih i onaj presudni za apsolutnu većinu u parlamentu.

Sa druge strane, i ranije je bilo sumnji da ima nezakonitih dešavanja u Malesiji, na graničnom prelazu sa Albanijom. U januaru 2004. godine Crnom Gorom je odjeknula vest da pojedine grupe Albanaca traže etničku regionalizaciju, zahtevajući posebno organizovanje i političku kontrolu nad Tuzima, Ulcijom, Plavom i Gusinjem. Ta ideja nije imala političku podršku čak ni medju albanskim liderima u Crnoj Gori.

Policijski stručnjaci sa kojima je razgovarao izveštač Kriminal neta ocenili su da je zaplenjenim arsenalom oružja zaista bilo moguće izvesti teroristički napad. Stručnjaci navode da je dobro što je policija shvatila značaj upozorenja da se odredjeni sukobi sa Kosova mogu prebaciti u Crnu Goru.

Nedeljnik "Monitor" je objavio, pozivajući se na policijske izvore, da je namera organizatora grupe bila prelivanje etničkih sukoba koji tinjaju izmedju Albanaca katolika i Albanaca muslimana sa severa Albanije u Crnu Goru. Namera je, po tom izvoru, bila da se zaštraši islamska zajednica i da se internacionalizuje pitanje statusa Malesije. Medjutim, za sada još nema zvaničnog saopštenja policije o motivima uhapšenih.

0 Comments

Submit a Comment