Opasnost na svakom metru

Objavljeno: 25.04.2006, 07:44h

Pruga, mostovi i tuneli u veoma lošem stanju, Željeznica Crne Gore ne može garantovati bezbjednost saobraćaja

Pruga, mostovi i tuneli u veoma lošem stanju, Željeznica Crne Gore ne može garantovati bezbjednost saobraćaja

Piše: M.Radulović/Vijesti

Željeznica Crne Gore ne može garantovati bezbjednost saobraćaja, jer je njena infrastruktura u lošem stanju i nezadovoljavajuća, zaključak je Borda direktora tog javnog preduzeća prije dvije godine, koji je, kako se navodi u dokumentaciji Željeznice u koju su “Vijesti” imale uvid, i danas aktuelan.

Sa odlukom Borda direktora od 6.novembra 2004. koju je potpisao tadašnji prvi čovjek Željeznice Ranko Medenica, upoznato je Ministarstvo saobraćaja, a 27. februara ove godine i novi direktor preduzeća Mersad Mujević.

Njemu je dostavljen izvještaj u kome se detaljno konstatuje istrošenost željezničke infrastrukture, čiji pojedini djelovi nijesu održavani i po 15 godina.

U propratnoj informaciji sektora za građevinsku djelatnost Željeznice navodi se da se iz višegodišnjih materijala, koji su dostavljani i resornom ministarstvu, može zaključiti da je “stanje građevinske infrastrukture zabrinjavajuće ali da je pruga teška za održavanje” i da je za to potreban ogorman novac.

– Pruga Vrbnica-Podgorica trebalo je biti remontovana 1996.godine a to nije urađeno ni do 2005, što za posljedicu ima smanjenje prosečne brzine vozova za skoro 30 kilometara na sat-navodi se u izvještaju datiranom 27.februara ove godine.

Na željezničkoj mreži Crne Gore, koja se smatra jednom od najtežih pruga Evrope, ima 94 mosta (14 čeličnih i 80 betonska) i 102 tunela. Na čeličnom mostu “Mala Rijeka” , gdje je od 1996. godine planirana neophodna antikorozivna zaštita od rđe, vidne su “deformacije čeličnih elemenata, slabljenje presjeka usljed dejstva rđe, veliki broj labavih zakivaka i zavrtnja i pukotina na varovima” – konstatuje se u izvještaju.

Na svim betonskim mostovima utvrđena su “veća ili manja oštećenja betona, a na četiri betonska lučna mosta znatna oštećenja i pukotine na lukovima”.

Inače, mjerenja na mostovima “Tara 3” i “Skadarsko jezero” nije vršeno od 1990. godine, a na mostu Trebaljevo od 1996.godine.
Kada su u pitanju tuneli navodi se da od 1998.godine nije ugovorena nijedna sanacija, kao i da tuneli na dužini od pet kilometara imaju “velika oštećenja, opasne pukotine, veći priliv vode, a zimi -veću količinu leda”.

Sektor za građevinsku djelatnost upozorio je poslovodstvo da ozbiljan problem predstavljaju i odroni na pruzi Podgorica-Vrbnica, te da treba “sanirati kosine i planirati video nadzor pruge jer odroni nastaju posljednjih pet godina na novim dionicama, koje su smatrane uslovno stabilnim”.

– Od 2000-2006. godine evidentirano je 26 novih nestabilnih kosina, na kojima je usljed odrona dolazilo do prekida odvijanja željezničkog saobraćaja. Osam novih nestabilnih kosina je na dionici Bijelo Polje-Kruševo, tri na dionici Mojkovac-Trebaljevo a 15 na dijelu Trebešnica-Lutovo-Bratonožići-navodi se.

U cilju zaštite bezbjednosti saobraćaja Željeznica, kako se tvrdi, smanjuje brzinu saobraćaja kada su obilnije padavine i u periodu otapanja snijega pojačava kotrolne vožnje i organizuje povremene čuvarske službe na mjestima odrona.

***

Rizičnih 11 kilometara

– Od 167 kilometara otvorene pruge Vrbnica-Bar, 41 kilometar je u zadovoljavajućem stanju, 115 kilometara na donjoj granici dozvojenih tolerancija za brzine predviđene redom vožnje 1994.godine a na 11 kilometara pruge pojedini parametri stabilnosti kolosjeka su van dozvoljenih granica.

Sanacije kosina nijesu rađene od 1990. godine, za 15 tunela je propisan specijalni pregled radi definisanja hitnih mjera jer je došlo do pojave opasih pukotina i odvaljivanja betona. Postrojenja i oprema za održavanje elektrovučnih i energetskih postrojenja su stari preko 20 godina. Njihova ispravnost i pouzdanost usko je povezana sa bezbjednošću željezničkog saobraćaja, te je potrebno obezbijediti novac za njihovu modernizaciju, s obzirom da je zbog tehničke zastarjelosti teško nabaviti rezervne djelove – navodi se u “Realizaciji programa održavanja željezničke infrastrukture za devet mjeseci 2004. godine”, koje je kao jednu od odluka usvojio Bord direktora novembra te godine.

Na istoj sjednici Bord je konstatovao da je “stanje infrastsrukture zabrinjavajuće, što su potvrdili i mjerni dijagrami specijalnih elektronskih mjernih kola za snimanje geometrije kolosjeka”, kao i da ” zbog nerealizovanja budžetskih sredstava stanje željezničke infrastrukture nije zadovoljavajuće, što može dovesti u pitanje redovitost i bezbjednost odvijanja željezničkog saobraćaja”.

Bord je izvještaj proslijedio Ministarstvu saobraćaja a Ranko Medenica je zadužen da organizuje sastanak sa ministrom Andrijom Lomparom, na kome bi bilo riječi o lošem stanju infrastrukture i nedostatku novca za njeno popravljanje.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register